De wedstrijden AZ-NEC en Heracles Almelo-Fortuna Sittard in de Eredivisie zijn zaterdagavond tijdelijk stilgelegd. In beide stadions drongen supporters het stadion binnen en staken vuurwerk af. Enkele fans van AZ liepen zelfs even op het veld.
Vanwege de laatste coronamaatregelen zijn fans voorlopig niet welkom in de stadions. Buiten het stadion van AZ waren in de beginfase tegen NEC grote vuurwerkknallen te horen. Even later kwamen de supporters het stadion in. Ze bedachten zich vrij snel en gingen vrij rap weer naar buiten. Manschot hervatte het duel na enkele minuten. Dat deed zijn collega-scheidsrechter Danny Makkelie ook bij Heracles-Fortuna.
In mei van dit jaar, toen de tribunes ook leeg moesten blijven, drongen fans van Feyenoord stadion De Kuip met vuurwerk binnen tijdens het duel met RKC Waalwijk.
Sinds dit seizoen wel fans weer welkom zijn (tot dit weekeinde), ging het ook op veel plaatsen mis. Na afloop van het duel tussen NEC en Vitesse, halverwege oktober, waren er zware rellen rondom stadion De Goffert. In de eerste divisie werd de ontmoeting tussen MVV Maastricht en Roda JC eind oktober definitief gestaakt na ongeregeldheden op de tribunes. In een restaurant in Rotterdam werd het bestuur van Union Berlin, een dag voor de wedstrijd tegen Feyenoord in de Conference League, aangevallen.
Minister Ferd Grapperhaus maakte vrijdag, na overleg met de KNVB, directeuren van de clubs, burgemeesters met betaald voetbalclubs in hun gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat mensen die zich misdragen rond voetbalwedstrijden voortaan harder worden aangepakt.
Een van de gemaakte afspraken is dat supporters die zich schuldig maken aan de zwaarste categorie in het voetbalgeweld, voortaan via het strafrecht worden aangepakt. "In stadions horen alleen de echte supporters en is geen ruimte voor misdragingen. Daarom is een gerichte aanpak met lik-op-stuk nodig van drie verschillende groepen die de boel verzieken: de raddraaiers met spreekkoren en die met bier gooien, een opkomende groep relschoppers met meer gewelddadige jongeren en de categorie die zich schuldig maakt aan zwaar crimineel gedrag, extreem geweld en bijvoorbeeld bedreiging van Feyenoord-bestuurder Mark Koevermans’’, zei Grapperhaus.
Door: ANP