De KNVB heeft vooralsnog geen excessen geconstateerd in de voetbalkantines rond de controle op het coronatoegangsbewijs. Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS onder bijna 2300 volwassen Nederlanders kwam naar voren dat slechts in 36 procent van de kantines van amateursportverenigingen wordt gecontroleerd. In andere sectoren waar bezoekers een coronatoegangsbewijs nodig hebben, ligt dat percentage een stuk hoger.
"Een 100 procent waterdichte controle is soms lastig. Bovendien hoeft niet iedere bezoeker aan de kantine ook een QR-code te laten zien", zegt een woordvoerder van de KNVB. Op basis van de vele bezoeken die onder meer verenigingsadviseurs de afgelopen weken aan clubs hebben gebracht, concludeert de bond dat de regels niet op grote schaal worden genegeerd. "Wij hebben in elk geval geen excessen geconstateerd."
Sportkantines vallen onder de horeca, maar er wordt wel een uitzondering gemaakt. Bezoekers die de kantine in komen om eten of drinken te bestellen, hoeven niet gecheckt te worden. Alleen bezoekers die in een afgesloten deel van de kantine hun consumptie nuttigen, moeten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of over een recente negatieve test beschikken.
De Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) hield vorige maand, al voor de invoering van het coronatoegangsbewijs in sportkantines, een enquête onder de ongeveer 1600 aangesloten verenigingen. Daarin gaf ruim de helft van de respondenten aan niet te gaan controleren, vooral vanwege praktische en principiële bezwaren.
"Dit uitslag van dit NOS-onderzoek bevreemdt me dus niet", zegt BAV-voorzitter Ben van Olffen. "We hebben er in het voortraject al op gewezen dat deze maatregel voor amateurverenigingen praktisch bijna niet uitvoerbaar is. Het probleem is duidelijk, de oplossing nog niet. Horeca-instellingen hebben een commerciële inslag, bij een sportvereniging is de kantine slechts een middel om de club draaiende te houden. Zeker kleine clubs kunnen de kosten voor bijvoorbeeld het inhuren van een beveiliger er niet bij hebben. Maar we begrijpen ook dat niemand zit te wachten op weer een grote uitbraak van het coronavirus."
De KNVB heeft er vertrouwen in dat de clubs op een verantwoorde manier omgaan met de huidige regelgeving. "De verenigingen hebben de afgelopen 1,5 jaar meerdere keren moeten op- en afschalen met de coronamaatregelen van de overheid. Daar zijn ze zeer flexibel in geweest en dat heeft ook de gewenste resultaten opgeleverd. Dat heeft ook vertrouwen opgebouwd."
Door: ANP