Twee dagen na zijn 86e verjaardag is gisteravond overleden de enige Feyenoorder, die negen doelpunten in één wedstrijd in het betaalde voetbal scoorde en de pest in had – staat binnenkort te lezen in het door Jan D. Swart geschreven boek over de humoristen van Feyenoord (dat waren Henk, Cor van der Gijp, leerling Coen Moulijn en verder vooral de grote stadsintellectueel c.q. clown Henk Kranendonk, het boek waarvan Henk Schouten de tekst zelf meelas maar waarvan hij het eindproduct nu niet meer zal zien), kortom, Henk Schouten had de pest in dat het 10e doelpunt in die wedstrijd tegen De Volewijckers uit Amsterdam in 1956 door de scheidsrechter werd afgekeurd.
De Kralinger Henk Schouten, die acht jaar voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog geboren werd op honderd meter afstand van waar later ook de wieg stond van Robin van Persie, beiden dus kinderen van Woudestein (Excelsior), was al anderhalf jaar ziek. Maar hij bleef op de been.
Schouten leed aan alvleesklierkanker, waarvoor hij in behandeling was bij Feyenoord-arts prof. Casper van Eijk, die op het gebied van deze ziekte een kennisvoorsprong heeft. Onder het motto ‘Steun Casper’ wordt er regelmatig geld ingezameld om verdere onderzoeken op weg naar uiteindelijke genezing mogelijk te maken.
Henk Schouten heeft nog niet kunnen profiteren van de noodzakelijke wetenschappen die in de toekomst deze vorm van kanker mogelijkerwijs kunnen afremmen dan wel laten verdwijnen. Toen Feyenoord vorige maand voor dit doel een wedstrijd speelde tegen ADO Den Haag in De Kuip verrichtte Schouten de aftrap.
Henk was ziek. Dat was te zien. Het viel niet meer te ontkennen dat de dood op zijn hielen zat. Dat hij dat goodbye zelf min of meer ontkende, en daarmee tot het einde de lachebek bleef, is typerend ook voor de instelling waarmee hij leeft. Diep in zijn hart hoopte de briljante oud-voetballer van Excelsior, Holland Sport en Feyenoord dat hij bij de eerste groep[ alvleesklierkankerpatiënten zou horen die het zou fiksen.
Dat geluk is Henk Schouten niet gegund geweest Maar hij heeft het leven nog wel bijna anderhalf jaar na de fatale mededeling kunnen volhouden. De laatste keer dat alle oud-spelers van de beroemde Feyenoord-elftallen hem zagen en spraken was bij de crematie van Reinier Kreijermaat.
Henk Schouten was bij de thuiswedstrijden van Feyenoord altijd gast in de unit van Willem van ’t Wout, waar heel lang ook altijd de oud-Feyenoorders Coen Moulijn, Cor Veldhoen, Piet Steenbergen en Reinier Kreijermaat samen kwamen. De enige van dit gezelschap die nu nog over is, is de 93-jarige oud-doelman Henk Bijl, de voorganger van Eddie Pieters Graafland.
Er komt binnenkort een boek over Schouten op de markt. Niet alleen over hem, maar over zijn blinde vriendschap met de Feyenoorders Cor van der Gijp en Coen Moulijn. Dat was in de tijd dat ze in de grote Rotterdamse cafés onafscheidelijk waren van Henk Kranendonk, een leuke student van Oxford en tegelijkertijd een beetje oplichter. En dan gaat het beginnen. Jarenlang lachen. Een hilarische geheugenreis, waarvan nu alleen nog Cor van der Gijp kan getuigen.
Folders
Groot Feyenoorder Henk Schouten overleden
19 April 2018, 01:53 uur
Sport