Gerard Hoetmer, de voorzitter van Feyenoord, vertrekt niet uit eigen wil, maar heeft een zetje gekregen. Het boterde niet langer meer tussen hem en de Vrienden van Feyenoord, die deel uit maken van de Raad van Commissarissen waaraan Hoetmer leiding geeft.
De Vrienden van Feyenoord verwijten Hoetmer solisme en nemen het hem vooral kwalijk dat hij uit eigen beweging de technisch directeur Martin van Geel aldoor de hand boven zijn hoofd blijft houden. Ook in het verleden.
Ook vinden ze dat Hoetmer niet kan communiceren en dat hij er niet in geslaagd is van de Raad van Commissarissen een team te maken. In de RvC bij Feyenoord zijn alle entiteiten van de club hoofdelijk vertegenwoordigd: geld, identiteit en emotie.
Commissaris Pim Blokland was in december 2016 de eerste die na onenigheid met Hoetmer uit dit orgaan opstapte. Een jaar later volgde commissaris Rob Slotboom. Beiden waren binnen de beslissende Raad representanten van de Vrienden van Feyenoord (afdeling: geld).
De identiteit wordt bewaakt door de Stichting Continuïteit. Ook de supporters hebben daarin met één afgevaardigde zitting.
Onduidelijk is of ook de recent opgestapte commissaris William Bontes op gespannen voet met Hoetmer leefde. Bontes vertegenwoordigde binnen de Raad van Commissarissen de Stichting Continuïteit. Hij werd twee weken geleden vervangen door Richard Bruens.
Het is een slepend conflict geweest, want het ging twee jaar terug al niet goed aan de top van Feyenoord. Eind maart 2016 kwam het al tot een escalatie toen de Raad van Commissarissen besloten had om aan het einde van dat seizoen afscheid te nemen van zowel algemeen directeur Eric Gudde als technisch directeur Martin van Geel. Maar nog voordat Feyenoord uiteindelijk op 24 april van dat jaar tegen alle verwachtingen in de KNVB-beker won bleek Hoetmer volstrekt solo aan Gudde een andere baan te hebben aangeboden (hoofd opleidingen) en direct na de gewonnen finale tegen FC Utrecht kreeg Van Geel van hem – in de euforie - een nieuwe aanbieding. Niemand in de Raad van Commissarissen die daarvan afwist.
Sinds die manoeuvre is het nooit meer goed gekomen tussen Hoetmer enerzijds en Blokland-Slotboom anderzijds.
De in Alkmaar wonende Hoetmer kreeg bovendien moeilijk vat op interne speldenprikken, die hij vooral toeschreef aan Pim Blokland. Dat ging de man die Feyenoord als supporter financieel de helpende hand had toegestoken zo irriteren, dat hij aftrad. Zonder kabaal, want Blokland wilde met het oog op het naderende landskampioenschap geen onrust in de tent. Bovendien behield hij zijn onbetaalde directeurspositie bij de Vrienden van Feyenoord B.V.
Zijn collega Rob Slotboom haalde een half jaar later bij zijn vertrek wel hard uit naar Hoetmer.
Dat de paardenliefhebber uit Noord Holland het nog zo lang heeft uitgehouden bij Feyenoord komt ook een beetje door de constructie in De Kuip. De Raad van Commissarissen wordt gevormd door twee leden van de Vrienden van Feyenoord, die 49% van de aandelen beheren en twee leden van de Stichting Continuïteit (de Stico) die 51% in handen heeft.
Hoetmer kreeg bij De Stico dekking van Gerard Kerkum, die tevens de supervisie had over het gouden aandeel van Feyenoord. Dat zit nu bij oud burgemeester Ivo Opstelten, omdat de 87-jarige Kerkum vanwege ziekte is teruggetreden.
Binnen de reglementen moet de RvC (nu bestaande uit de leden Moussault en Bruens – namens de Stico – en Van Drie en Troost – namens de Vrienden van Feyenoord) een voordracht doen voor een opvolger van Hoetmer. Die opvolger wordt voor vier jaar gekozen. Er circuleren nog geen namen.
Folders
Feyenoord-voorzitter Hoetmer ‘moest’ weg
14 April 2018, 17:40 uur
Sport