Supporters van Feyenoord krijgen de komende weken te zien wat er in het turbulente seizoen 2020-2021 achter de schermen allemaal gebeurde bij hun club. "Dit was wel het perfecte seizoen om er een camera bij te hebben", zegt doelman Justin Bijlow, met cynische ondertoon. "Er is veel over gezegd en geschreven; de beelden laten de pure emoties zien. Hoewel we samen met de trainers keihard hebben gewerkt, konden we niet realiseren wat we hoopten en wilden."
Feyenoord liet afgelopen seizoen een cameraploeg toe op alle plekken die normaal gesproken gesloten blijven voor buitenstaanders. Zelfs in de kleedkamer, een 'heilige' plek voor de voetballers, draaide de camera. Het leverde een negendelige serie op, genaamd 'Dat ene woord, Feyenoord'. De afleveringen worden de komende weken uitgezonden via streamingsdienst Disney+ Star. Feyenoord kreeg naar verluidt 3 miljoen euro voor het openen van alle deuren.
"Bij een club als Feyenoord moet je altijd afwachten hoe de reacties vanuit de achterban zijn", zegt Bijlow. "Als je denkt dat het een heel goede film is, kan het anders uitpakken. Maar wij vinden de beelden in ieder geval heel mooi." De spelersraad heeft alle afleveringen vooraf mogen bekijken. Bijlow: "Je gaat zien wat er afgelopen seizoen allemaal is gebeurd. Dat is niet niks. Maar ja, dit is Feyenoord hè."
De Rotterdamse ploeg beleefde in sportief opzicht een teleurstellend seizoen, waarin het niet kon meedoen om de titel. In Europa werd de ploeg van trainer Dick Advocaat roemloos uitgeschakeld. Advocaat kondigde al vroeg in het seizoen zijn afscheid aan en botste daarna regelmatig met zijn spelersgroep. De club worstelde bovendien met financiële problemen vanwege de coronacrisis. De spelers moesten zelfs een loonoffer brengen.
"Aan het begin van het seizoen kregen we vanuit de clubleiding de vraag of we wilden meewerken aan deze serie", zegt Leroy Fer, die Feyenoord onlangs verruilde voor de Turkse club Alanyaspor. "Als selectie stonden we daar achter. In het begin was het wel wennen, ineens vreemden in de kleedkamer met een camera op je gericht. Maar toen we daar eenmaal aan gewend waren, waren we ons niet meer bewust van de camera. Die tv-jongens maakten gewoon deel uit van de groep. Alleen als het in de kleedkamer over persoonlijke dingen ging, vroegen we of ze dat niet wilden filmen."
Door: ANP