Folders

Volgend jaar JA-stickers in Rotterdam

3 July 2019, 09:30 uur
Politiek
mainImage
ANP

Rotterdammers die vanaf 1 januari 2020 ongeadresseerd reclamedrukwerk willen blijven ontvangen, moeten een JA-sticker gaan aanbrengen op de brievenbus, waarmee zij expliciet aangeven dit te willen ontvangen. Wethouder Arno Bonte (GroenLinks) wil alle overige stickers in de ban doen om zodoende papierverspilling tegen te gaan.

Met de invoering van het zogenoemde opt-in systeem verwacht het college van b en w een forse afname aan huis bezorgd reclamedrukwerk en een jaarlijkse besparing van bijna 4 miljoen kilo papier. Als men geen sticker heeft aangebracht, kunnen huis-aan-huisbladen nog wel per post ontvangen worden.

Het stadsbestuur verwacht dat de maatregel effect zal hebben op de geprinte reclamebranche in Rotterdam, maar ‘’toch wegen, naar de mening van het college, deze eventuele gevolgen niet op tegen de te behalen milieuwinst.’’ Bonte hoopt dat er in de branche meer gebruik gemaakt gaat worden van duurzaam papier.

In Amsterdam is het opt-in systeem in 2018 ingevoerd. Het resultaat van de maatregel is dat ten opzichte van 2017 er in 2018 per inwoner 1,7 kg (-8,7%) minder papier is ingezameld via de papiercontainers, een vermindering van 1.452.000 kilogram.

Redactienorm
Verder pleit de GroenLinks-wethouder ervoor om een redactienorm op huis-aan-huisbladen in te stellen. In Amsterdam lanceerden partijen huis-aan-huisbladen, verkapt ongeadresseerd reclamedrukwerk, die voor 90% gevuld zijn met advertenties en voor 10% uit redactionele content bestaan, om zodoende de wet te kunnen omzeilen. Bonte wil dit voor zijn en zich daarom graag bemoeien met de indeling van een blad. Op dit moment hebben de Rotterdamse huis-aan-huisbladen een percentage aan inhoudelijke content van zo’n 25% tot 28%.

Kosten
De eenmalige kosten voor het plan van Arno Bonte bij invoering zijn geraamd op 30 duizend euro. De structurele kosten op jaarbasis worden geraamd op 160 duizend euro, gefinancierd uit de opbrengsten door verminderde stortkosten. De geraamde besparing op de stortkosten, na de invoering in het eerste jaar, is 100 duizend euro en zal naar verwachting geleidelijk oplopen tot 200 duizend euro per jaar, verwacht het college van b en w.