Het gaat de huidige horecawethouder Kasmi niet lukken om nog gedurende deze raadsperiode (die 16 maart eindigt) een nieuwe horecavisie 2022-2024 voor Rotterdam te presenteren. Dat komt door de beperkende maatregelen. Wel bespreekt hij in februari met de gemeenteraad de hoofdlijnen uit de brainstormsessies met onder meer horecaondernemers en gebiedscommissies (wijkraden en wijkcomités) en daarin spelen nachtleven en nachtcultuur een belangrijke rol. Maar de beslissingen zijn voor het nieuwe stadsbestuur.
Nachtleven gaat met name over spreiding van nachthoreca over de stad en openingstijden. Nachtcultuur over artistieke en creatieve programmering.
''Het is een voedingsbodem voor kunst en cultuur. Een bijzonder aspect van de nachtcultuur is de artistieke vrijheid die de nacht voor artiesten levert: er ontstaat in de nacht vaak meer ruimte voor experiment en innovatie'', vindt Kasmi. ''Veel van de talenten die inmiddels doorgebroken zijn, hebben hun stijl kunnen vinden en aanscherpen in de nacht. Ook is nachtcultuur belangrijk voor de sociale ontwikkeling van jongeren: om eenzaamheid onder hen te voorkomen. En verder als ontmoetingsplek voor verschillende doelgroepen.''
Dde horecawethouder zegt met verschillende partners uit de nachtcultuur aan een aparte visie te werken, die aansluit op de horecanota. ''Juist nu is het van belang om de stip op de horizon te bepalen en de culturele waarde van de nacht aan te kaarten. In het kader van het proces om te komen tot een nieuwe horecavisie.''
Op voorhand is er overigens wel een besluit genomen om de terrassen ook in 2022 te kunnen laten uitbreiden door horecaondernemers en in dat kader is er ook volgend jaar voor de horeca weer de mogelijkheid om duurzame terrasvlonders van de gemeente te krijgen.