De RET heeft groen licht gegeven op het streven rookvrije tram- en bushaltes te realiseren. De gemeente Rotterdam verwelkomt die actie en gaat in 2022 de vervolgstappen en de daarvoor benodigde middelen uitwerken, heeft wethouder Eskes laten weten.
Eenvoudig is dat overigens niet, want een rookvrije zone in de buitenruimte kan niet worden gehandhaafd omdat de Tabakswet roken in de openbare ruimte toestaat. Resteert wel het morele appel aan de reizigers.
De abri zelf, dus de ruimte onder het afdakje, behoort niet de openbare ruimte, dus daar is wel een rookverbod mogelijk.
Als het gaat om het instellen van een rookverbod, is er juridisch een wezenlijk verschil tussen enerzijds metrostations en anderzijds bus- en tramhaltes. Dit onderscheid volgt uit de Tabaks- en rookwarenwet.
Voor metrostations daarentegen geldt, net als voor treinstations en andere besloten ruimtes, dat de beheerder wettelijk verplicht is een rookverbod in te stellen en te handhaven. Dus een rookverbod op de metrostations. Dit verbod wordt door controleurs openbaar vervoer ook gehandhaafd.
De gebieden rondom Erasmus MC, Hogeschool Rotterdam, Erasmiaans Gymnasium en Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde Rijnmond waren de eerste rookvrije zones in de openbare buitenruimte in Rotterdam.
De motie 'Niet roken bij de metro, wel bij de tram?' werd al in 2019 ingediend door de raadsleden Achbar (Denk) en El Ouali (Nida) en krijgt nu pas vervolg.