door Jan D. Swart
Het moet mogelijk zijn om horeca en wonen naast elkaar te laten bestaan op het Stadhuisplein. Dat is en blijft het standpunt van de gemeente Rotterdam, die nu – met de Raad van State als hijgende arbiter – kiest voor een water-bij-de-wijn-constructie van twee kanten.
Aan de kant van de horecagelegenheden worden nu zowel gedrags- als technische maatregelen getroffen en vastgelegd in de maatwerkvoorschriften. Die kunnen per horecagelegenheid verschillen. Aan de kant van de studentenwoningen moet de gevelisolatie vele malen beter.
Als dit allemaal lukt – ook met het oog op de laatste en daarmee definitief vastgestelde geluidsrapportage van adviesbureau Peutz - is het maximale bereikt wat zowel geluidstechnisch toegepast kan worden, ‘’als ook wat redelijkerwijs nog van partijen gevraagd kan worden om niet onevenredig te worden belemmerd in de bedrijfsvoering’’, aldus bouwwethouder Kurvers.
Hij reageert daarmee op de eerdere eis van de Raad van State om het bestemmingplan nog eens goed te bestuderen. De gemeente Rotterdam moest dit doen binnen 52 weken, maar heeft die termijn vanwege de complexiteit van het dossier niet (eens) gehaald.
Het probleem aan het Stadhuisplein is, dat de studenten van de Erasmus Universiteit die in het tot woonflat omgetoverde kantorengebouw recht tegenover de vertrouwde cafés wonen drie nachten geen oog schijnen dicht te doen. Zij ontdekten dit na besluit tot huur, terwijl de cafés er al sinds generatieheugenis bestaan. Ooit was het studentenhuis een kantorenflat, dat men elke dag om half zes verliet om naar huis te gaan. Dat investeerders besloten dit te kopen en naar studentenwoningen te transformeren vroeg om ellende.
Dat is ook de reden dat er door de horeca-exploitanten altijd vrij laconiek op de klachten is gereageerd. Ze trekken daarbij vergelijkingen met de wijk Schiebroek waar in de loop der tijd mensen kwamen wonen in de wetenschap dat er een vliegveld in de buurt was, maar pas daarna zijn gaan klagen. De horeca rond het Stadhuispleingebied vindt dat de oudste rechten tellen.
De kwestie gaat – zoals altijd – over geld. Welke fysieke maatregelen moeten er worden genomen om de studenten aan een nachtrust te helpen en wie betaalt de kosten en de dekking.
Eerder verscheen in dit verband dit artikel:
https://dagblad010.nl/Bouw%20&%20Wonen/studenten-stadhuisplein-kan-het-iets-zachter