Er is nog altijd geen oplossing voor het geluidsvraagstuk op het Stadhuisplein, waar studenten in het tot woonflat omgetoverde kantorengebouw recht tegenover de vertrouwde cafés na hun besluit tot huren ontdekten dat die cafés herrie gaven.
Bouwwethouder Kurvers had gehoopt nog voor het einde van dit jaar op duidelijkheid, ook omdat de kwestie niet los staat van de verdere woningbouw op de Coolsingel (om de hoek van het Stadhuisplein), maar enkele van de betrokken partijen hebben meer tijd nodig om de bevindingen te kunnen bestuderen van het onafhankelijke ingenieursbureau Peutz.
Het rapport van Peutz richt op onder meer op onderzoek en advies op het gebied van akoestiek, bouwfysica, lawaaibeheersing en ruimtelijke ordening. Dat rapport is in handen van de Duitse pandeigenaren, de horecaondernemers en de Erasmus Universiteit, die de belangen van de Stadhuispleinstudenten behandelt.
De kwestie gaat – zoals altijd – over geld. Welke fysieke maatregelen moeten er worden genomen om de studenten aan een nachtrust te helpen en wie betaalt de kosten en de dekking. In zijn reactie zegt Kurvers nog steeds uit te gaan van ‘’een minnelijke oplossing’’, die voor zowel de horeca als de studentenhuisvesting werkbaar is. De kwestie is nu over het jaar heen getild.
Om een compleet beeld te krijgen van de geluiden in dit gebied zijn er intussen ook metingen verricht in de horecagelegenheden aan de Kruiskade. Daaruit is gebleken dat ze niet voldoen aan de geluidwaarden gelet op de woningen in hun omgeving (Kruiskade en Manhave-flat). Het gevolg daarvan is nu weer dat er uitgevogeld moet worden hoe de gevelisolatie van de woningen is.
In horecakringen zijn de reacties op de vertraging vrij laconiek. Men trekt vergelijkingen met Schiebroek waar mensen komen wonen in de wetenschap dat er een vliegveld in de buurt is, maar pas daarna gaan klagen. De horeca rond het Stadhuispleingebied vindt dat de oudste rechten tellen.