Folders

Geen nieuwe pilot met digitale deurbellen; ze zijn er al

22 November 2021, 23:51 uur
Politiek
mainImage
ANP
Aboutaleb

Er komt geen nieuwe pilot in Rotterdam met digitale deurbellen, omdat die in het kader van de preventieaanpak HIC (High Impact Crime) al worden gebruikt om woningovervallen, inbraken en strafbare feiten gepleegd door middel van babbeltrucs tegen te gaan.

De fracties van de VVD en PvdA hadden om een brede proef gevraagd naar aanleiding van het Wijkprofiel Rotterdam 2020 waarin met name de bewoners van Charlois hun veiligheids- en sociale index onder het Rotterdams gemiddelde bestempelden. Ook uit de wijken Feijenoord en Beverwaard hadden de twee politieke partijen geluiden van onveiligheid ontvangen van bewoners.

Maar de deurbellen zijn al geruime staand beleid, laat burgemeester Aboutaleb weten ‘’en bij juist gebruik is de kierstandhouder of digitale deurspion een zeer probaat middel om ongewenst bezoek buiten de deur te houden.’’

Slachtofferhulp Nederland en de politie kunnen ze ook namens de gemeente aanbieden aan slachtoffers. Maar ook in samenwerking met woningbouwcorporaties zijn in het verleden al verschillende woongebouwen voor senioren van kierstandhouders en digitale deurspionnen voorzien.

Rotterdam maakt gebruik van digitale deurspionnen met een geïntegreerde geheugenkaart waardoor er geen abonnementskosten aan verbonden zijn. Onlangs is er een actie opgezet met het huurdersplatform van een woningbouwcorporatie waarbij de woningbouwcorporatie de kosten van de installatie op zich neemt en de gemeente de kosten van de digitale deurspionnen. Daarbij krijgen bewoners die zich aanmelden voor de particuliere stimuleringsregeling inbraakpreventie dit najaar een gratis digitale deurspion aangeboden bij de verbetering van het hang- en sluitwerk. In concrete gevallen waarbij het veiligheidsgevoel van een bewoner in het gedrang is, bijvoorbeeld na slachtofferschap, worden deze digitale deurspionnen tevens kosteloos aangeboden.