Folders

'Dierproeven zijn een schandvlek voor Rotterdam'

11 January 2022, 22:39 uur
Politiek , Rotterdam & Regio
mainImage

‘’Er moet een einde komen aan alle dierproeven. Het is wreed. Dieren ervaren pijn, angst en stress. Het kost veel levens van dieren maar levert weinig op. Het is een schandvlek voor Rotterdam dat ook hier nog steeds dierproeven worden uitgevoerd. En het is stuitend en afkeurenswaardig dat Erasmus MC geen gegevens heeft verstrekt over 2020 over de aantallen. Hierdoor kunnen wij hen niet controleren’’, zegt Ruud van der Velden, de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Rotterdam naar aanleiding van de landelijke cijfers uit 2020. Daaruit is gebleken dat er vanwege corona meer dierproeven zijn gedaan dan voorheen. Volgens het meest recente jaarverslag van de Centrale Commissie Dierproeven gaat het om de registratie van 448.798 dierproeven. De grootste slachtoffers waren apen, katten, honden en hamsters. In totaal 142 dieren méér dan in 2019.

Op 24 februari dient de Rotterdamse fractie van de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad het initiatiefvoorstel ‘Rotterdams vestigingsklimaat voor proefdiervrije innovatie in Life Sciences & Health’ in. ‘’Hierin pleiten wij ervoor dat Rotterdam gaat inzetten op kenniscentra voor proefdiervrije innovatie. Dat biedt een unieke kans voor onze stad’’, aldus Van der Velden, die hoopt dat hij de nieuwe wethouder Vincent Karremans (die het welzijn van dieren in zijn portefeuille heeft en thuis een kat heeft) achter zijn plannen krijgt.

Ook Animal Rights vindt dat er nu maatregelen genomen moeten worden en er een streep gaat door ‘’deze nutteloze en wrede proeven. Zonder een duidelijk stappenplan om het gebruik van ineffectieve en onbetrouwbare dierproeven te beëindigen, zullen dieren blijven lijden”, laat directeur Rowena Vanroy weten. ‘’Ze worden gereduceerd tot gebruiksvoorwerp. Nederland was ooit van plan om koploper te worden en tegen 2025 proefdiervrij te zijn. Maar wat blijft er van deze ambitie nog over?’’

Het aantal experimenten op apen – die ook in Erasmus plaatsvinden - is met meer dan een derde toegenomen van 155 in 2019 naar 212 in 2020. Dit is een stijging van 37%. Hiervan kwamen echter 95 proeven extra bovenop de afgesproken proeven, door het onderzoek naar COVID-19.

‘’Vanaf 2025 mogen er nog steeds maximaal 150 apen gebruikt worden per jaar. Dat er minder dierproeven gedaan werden houdt dus niet in dat het leed is geleden. “Jaar in, jaar uit maakt het BPRC 150 tot 200 gezonde apen doodziek. Er moet nu een einde komen aan de lijdensweg van dieren”, pleit Vanroy.