Rotterdam haalt het woord 'allochtoon' uit de Wijkmonitor. Dat blijkt na vragen van raadslid Nadia Arsieni. De D66-politica trok aan de bel nadat in de Wijkmonitor, een enquête waarin bewoners worden gevraagd naar meningen over de woonbuurt, de vraag stond opgenomen: “In deze buurt kunnen Nederlanders en allochtonen niet goed met elkaar omgaan’’. Dat was tegen het zere been van de democraten. Arsieni vond de stelling ‘ongepast’. Volgens haar impliceert het een ‘valse tegenstelling’ tussen enerzijds allochtonen en anderzijds Nederlanders.
‘’Voor een wereldstad met meer dan 175 nationaliteiten slaat dit volgens ons de plank echt mis. Ook het woord 'allochtoon' zelf is niet meer van deze tijd’’, aldus raadslid Nadia Arsieni.
Het raadslid wilde van het stadsbestuur weten waarom er door de gemeente gekozen is voor deze term en of er een mogelijkheid is om de woordkeuze te vervangen door ‘Nederlander met een migratieachtergrond’. Volgens wethouder Bert Wijbenga was de woordkeuze verklaarbaar omdat ''wijzigingen van formuleringen kan leiden tot trendbreuk in de uitkomsten''. Wijbenga zegt dat het College van B&W het woord allochtoon sinds twee jaar niet meer gebruikt in de communicatie. ''Het college spreekt zelf bij voorkeur van Rotterdammers met een migratieachtergrond of X-Rotterdammers, bijvoorbeeld Griekse, Marokkaanse, Poolse, Turkse of Eritrese Rotterdammers.''
Wijbenga zegt opdracht gegeven te hebben om het woord aan te laten passen.
De Wijkmonitor geeft een idee van hoe Rotterdammers de veiligheid, sociale cohesie en de fysieke inrichting in de wijk ervaren.