De fractie van 50Plus in Rotterdam vindt het financieel onverantwoord dat wethouder Van Gils pas in juni 2020 een Go of een No Go wil uitspreken over het totale project van Feyenoord City. Fractievoorzitter Ellen Verkoelen heeft het vermoeden dat er op die manier ''een spelletje gespeeld wordt'' om de 40 miljoen aandelen voor het nieuwe stadion veilig te stellen.
Verkoelen voelt zich namelijk als raadslid met de rug tegen de muur gezet door stadion-directeur Jan van Merwijk voor wie No Go onbespreekbaar is omdat De Kuip in dat geval in een nagenoeg onherstelbare schuldenpositie komt.
50Plus verwijt de directie van de N.V. Stadion Feyenoord dat het willens en wetens een sterfhuisconstructie heeft gecreëerd door het onderhoud van de Kuip te verwaarlozen. ‘’En dan schuift Van Merwijk dat óók nog een niet capabele gemeente in de schoenen’’, zegt fractievoorzitter Ellen Verkoelen van 50Plus, die er komende donderdag in de gemeenteraad een debat over wil.
Verkoelen wil zo snel mogelijk hom of kuit. Ook omdat de voorliggende nieuwe businesscase 2.0 niet meer voldoet aan de Position Paper en daardoor de financieringsstructuur is gaan rammelen. Wethouder Van Gils is daarover al flink over de knie gegaan bij Leefbaar Rotterdam en zelfs coalitiepartner PvdA. Bovendien blijven de latere antwoorden ook bij die twee partijen bevreemding wekken.
Als er donderdag over wordt gedebatteerd weet de gemeenteraad inmiddels ook hoe de buitengewoon algemene ledenvergaderingen van sommige aandeelhoudersgroepen van de N.V. Stadion Feyenoord en die van de Sportclub Feyenoord zijn verlopen.
Vrijdag is er officieel een bod uitgebracht op de 53% aandelen op de Kuip. Het bod (oplopend naar 9 miljoen euro) kwam van de nieuw opgerichte Stichting Vrienden van de Kuip, waarvan de oud-secretaris van de Sportclub Feyenoord (Hans Fortuin) voorzitter is. De Stichting heeft gefortuneerde beleggers gevonden die willen dat Feyenoord De Kuip gaat renoveren.