Folders

Wie is de beste aanvaller aller tijden? Ronaldo of Messi?

5 January 2022, 12:18 uur
Landelijk
mainImage

Het zal lang duren voordat andere namen worden genoemd. Wie is de beste voetballer? Wie is de beste aanvaller? Wie zijn de top 2 topscorers in de Champions League aller tijden?

De twee legendes van onze generatie lijken van een andere planeet te zijn. Maar wie is nou de beste van de twee?

Moeilijke tijden overleefd zien we via de beste toto voorspellingen de terugkomst van grotere winstkansen voor het dynamische duo.

De aftrap was in de jaren tachtig

Met 3 jaar verschil begonnen beide voetballers ver van een comfortabele levensstandaard.

Voor Cristiano was het extra gekkenhuis al voordat hij werd geboren. Als jongste van 4 in een financieel uitdagende omgeving was er zelfs de overweging thuis voor een abortus.

Desondanks, met een uitzichtloze toekomst op komst was er hoop voor Ronaldo. 

De droom. Het voetbal.

Zijn vader bracht hem daarom op jonge leeftijd naar de "buurt" club Andorinha. Daar ontwikkelde hij de drijfveer tot zijn excellentie. Logisch kwam daarom snel zijn eerste transfer.

Ook Lionel had de vroege focus voor voetbal. Een groeistoornis had hij tegen. Falende beloften vond hij deze via een contract op een servetje door Barcelona. Zijn jeugd begon pas echt vorm te krijgen aan de Spaanse Costa.

Het begin van de dominantie

Terug in Portugal had Ronaldo de fysio gevonden maar nog niet de gym. Zijn minder sterke kant was het fysieke. Dat kwam naar voren tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Manchester United.

Het hele team van Manchester United was toch extreem onder de indruk van Ronaldo na de openingswedstrijd.

Escapades en doorzettingsvermogen. De transfer naar Manchester United wou de hele kleedkamer. Dat fysieke lossen ze wel op in het koude Noorden. Arsenal dat langzaam onderhandelt kon van de zijlijn meekijken. Voor Messi was het een andere uitdaging.

Het was moeilijk wennen in Barcelona en de schaamte bij de training was groot bij de verdediging dat alleen natrappen het Argentijnse talent kon stoppen.

Opstaan en doorgaan verdiende het respect van heel Barcelona en de Spaanse competitie kreeg daardoor de tiki taka weer terug op het voetbalveld.

Messi scoorde minder in het begin maar ontwikkelde geniale inzages met wonderschone assists. Guardiola de coach bracht de ontwikkeling naar spelverdeling en finishen in harmonie bij Messi dat de topscorer in hem naar boven bracht.

Elke wedstrijd telt

Over Messi kunnen we kort zijn op het gebied van transfers.

Barcelona zou hem eigenlijk nooit willen laten gaan. Althans niet het echte hart van de club. Wel de bedrijfsleiding. Die ziet liever de kassa rinkelen.

Voorzitter Laporta bracht nog redding met Guardiola als vervanging voor RIjkaard.

Ondanks dat in dat eerste jaar het team alle records verbrak en prijzen won in 1 seizoen die Barcelona ooit behaalde begon de onvrede bij Messi over de behandeling van de leiding.

Het is niet apart dat aan de top soms rare beslissingen worden genomen.

Uiteindelijke leidde deze ontevredenheid en mismanagement aan de top tot een vertrekkende Messi. Die met open armen werd ontvangen in Parijs weer naast Neymar.

Bij Ronaldo was dat wel anders. Het kostte dan ook een wereldrecord aan transfergeld om de overstap naar Real Madrid compleet te maken. De prijzenkast was al vol met Manchester United.

Hierdoor kreeg de voetbalfan de droom. Op de speeldag was voetbal op TV met Messi en Ronaldo tegenover elkaar minstens viermaal per jaar. Live voetbal in Spanje was eindelijk weer leuk na de vertrokken Ronaldinho en voetballende Zidane.

De Spaanse competitie is dit seizoen trouwens een wat aparte competitie. Met het vertrek van beide sterspelers leek het wel gedaan met de actie en spanning.

Misschien gaat het nu niet zo denderend met Barcelona en is Real te dominant. Maar dat was ook zo na het vertrek van Rijkaard. La Liga is nog steeds een sterren competitie om te zien.

De vergelijking is uit balans

Beide spelers zijn dus uitmuntend. Maar de verschillen zijn er wel. In scorende punten kan je over het volgende het eens zijn.

In de lucht en in de sprint gaan de punten naar Ronaldo. Dominerend torenhoog boven de tegenstanders lijkt het soms alsof hij kan zweven.

Messi is ongekend aan de bal. Als ze je zo vaak wordt neergehaald, nog steeds door blijft gaan en ook nog scoort in de laatste 10 jaar op topniveau dan ben je buitenaards de beste op dat gebied. Dribbelend en als koning van de assists en passes is de Argentijn de spin in het web. Punten voor Messi dus.

Op het gebied van vrije trappen en prijzen zijn ze ongeveer gelijk.

Met 3 jaar verschil is het wat uit balans om de vergelijking te maken op prijzen. Messi heeft eigenlijk pas voor het eerst de kans in een andere competitie met zijn transfer naar PSG.

Hierdoor is de conclusie eindelijk te maken.

Ronaldo is de top scorer van de twee, meer schoten op doel en meer doelpunten per type competitie. Een echte afmaker. Messi is individueel degene die meer prijzen wint. Ook meerdere man-van-de-wedstrijd prijzen, gouden ballen, doelpunten in een seizoen.

In deze periode had Ronaldo al 3 competities bezocht. Niemand eerder was topscorer in de Engelse, Spaanse en Italiaanse competitie voor Ronaldo.

Daarom is aan jou de vraag. Wat telt meer? Een prijzenkast, het winnen met je team of de doelpunten? Cristiano Ronaldo Of Lionel Messi. Voor mij is het een zegening dat ik leef in deze generatie. De Champions League live kijken is niet meer een saaie verdedigings kaartenspel.

Messi bij Paris Saint Germain en Ronaldo terug bij Manchester United maakt de Champions League weer spannender. Beide spelers moeten nog even wennen en de weerman voorspelt een spoedige doelpuntenregen na de winter.