Beleggen is tegenwoordig een populaire manier om een deel van je spaargeld voor te gebruiken. Wanneer je begint met beleggen zul je erachter komen dat er nog al wat bij komt kijken. Er zullen je dan ook aardig wat onbekende termen om de oren vliegen. Ben je van plan om te beginnen met beleggen? Dan kan dit artikel van pas komen. Hier lees je een aantal van de meest voorkomende termen in de beleggingswereld.
1. Aandeel
Op het moment dat je besluit om te gaan beleggen kun je ervoor kiezen om aandelen te kopen. Je koopt op dat moment een klein stukje van een bedrijf. Bedrijven hebben deze mogelijkheid zodat ze extra geld hebben om in hun activiteiten te kunnen voorzien.
2. Obligaties
Naast aandelen kun je ook investeren in obligaties. In dat geval koop je geen aandeel, maar investeer je in een lening die je aangaat bij bedrijven of bij de overheid. In ruil voor de lening ontvang je vaak jaarlijks een vast bedrag aan rente. De looptijd van een dergelijke lening kan variëren tussen enkele jaren, maar ook langere termijnen van bijvoorbeeld meer dan tien jaar. Aan het einde van de looptijd wordt de lening weer teruggestort.
3. Koers
De marktprijs van de aandelen en obligaties worden op basis van een koers bepaald. Zo heb je bijvoorbeeld de koersen van de Dow Jones, de AEX en de AMX koers. Koersen kunnen flink schommelen, waardoor je als belegger risico loopt. De koers hangt namelijk af van hoeveel interesse er in een aandeel is. Er is dan ook de mogelijkheid dat je geld verliest op het moment dat je je aandelen of obligaties verkoopt tegen een lagere koers dan dat deze was op het moment dat je ze kocht. Het kan natuurlijk ook juist de andere kant op gaan; je maakt winst als je je aandelen en obligaties verkoopt tegen een hogere koers dan waarvoor je ze destijds kocht.
4. Lange termijn vs. korte termijn beleggen
Afhankelijk van je risicoprofiel kun je ervoor kiezen om op de lange termijn of juist op de korte termijn te beleggen. Wanneer je risico’s zo veel mogelijk wilt vermijden, dan kun je het beste op de lange termijn beleggen. Op die manier heb je kans om schommelende koersen als belegger te boven te komen. Na een daling in de koers volgt er op de lange termijn vrijwel altijd een herstel. Dit kan een tijd duren, maar wanneer je op de lange termijn belegt kan dit in je voordeel werken. Beleg je op de korte termijn dan kun je snel winst maken, maar de kans dat je geld verliest is ook groter.
5. Rendement
Wanneer je begint met beleggen is het natuurlijk je doel om winst te maken. In de beleggingswereld wordt deze winst, of juist het verlies, rendement genoemd. Het rendement wordt over een tijdseenheid berekend en is de verhouding tussen inleg en opbrengst.
Beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Folders
Vijf beleggingstermen uitgelegd
6 December 2021, 11:03 uur
Landelijk