Folders

Tempo van boosterprikken gaat iets omlaag

13 January 2022, 21:59 uur
Landelijk
mainImage

Het tempo van de boostercampagne tegen het coronavirus is in de afgelopen weken flink opgevoerd, maar zakt nu voor het eerst iets. Ook het aantal ingeplande afspraken daalt wat. Dat blijkt donderdag uit de nieuwste stand van de vaccinatiecampagne. Op steeds meer plekken ontstaat ruimte om met vrije inloop te werken, waarbij mensen zonder afspraak naar een vaccinatielocatie kunnen gaan. Meerdere regio's zeggen dat de piek van de vaccinatieronde achter de rug is.

Net iets minder dan de helft van alle volwassenen heeft tot nu toe een boosterprik gekregen. Het gaat om bijna 7,1 miljoen mensen. De opkomst per leeftijdsgroep is nog niet bekend.

In de zeven dagen tot en met woensdag zijn ongeveer 1,6 miljoen nieuwe prikken gezet. Dat is iets lager dan het priktempo over de hele vorige kalenderweek. Toen werden in zeven dagen tijd 1,86 miljoen oppepprikken toegediend. Nog nooit waren er in een week zo veel mensen geboosterd. Vorige week donderdag stond de teller op bijna 5,5 miljoen boosterprikken, en dat was 1,7 miljoen meer dan een week eerder.

Voor de komende zeven dagen, dus inclusief begin volgende week, hebben iets meer dan 600.000 mensen een boosterafspraak staan. Doordat steeds meer regio's overstappen op vrije inloop, kan het uiteindelijke aantal oppepprikken hoger zijn. Voor deze kalenderweek stonden zo'n 900.000 afspraken gepland.

De GGD'en hebben nu in totaal bijna 6,3 miljoen boosterprikken gezet. Aanvankelijk waren dit mobiele ouderen en mensen die in bijvoorbeeld verpleeghuizen werken, maar inmiddels zijn alle volwassenen uitgenodigd.

Daarnaast hebben naar schatting 814.000 mensen een oppepprik gekregen in een instelling of ziekenhuis. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.

Ook hebben bijna 132.000 mensen een aanvullende vaccinatie gekregen. Deze mensen hebben een ernstige afweerstoornis waardoor ze na de eerste twee prikken misschien niet genoeg bescherming tegen het coronavirus hebben opgebouwd.

De overheid wil dat elke volwassene die ervoor in aanmerking komt voor eind januari de kans heeft gehad om een boosterprik te krijgen.