Folders

Schadevrije jaren kunnen vanaf 2022 overgedragen worden

6 January 2022, 15:01 uur
Landelijk
mainImage

Autoverzekeringen zijn de afgelopen jaren fors duurder geworden. Voor sommige mensen geldt een nog hogere premie doordat zij niet in staat zijn om schadevrije jaren mee te nemen. Bijvoorbeeld omdat ze enkele jaren een auto geleaset hebben. Hierdoor kan het afsluiten van een nieuwe autoverzekering ineens een pak duurder worden. Omdat dit veel mensen in de weg staat bij het afsluiten van een verzekering, zullen er in 2022 nieuwe regels komen met betrekking tot het overdragen van schadevrije jaren.

Er zijn heel veel verschillende situaties denkbaar waarbij je zelf niet in staat bent geweest om schadevrije jaren op te bouwen (of deze te behouden). Bijvoorbeeld omdat je partner en jij maar één auto hebben en de verzekering op zijn of haar naam staat of omdat je een tijd in het buitenland hebt gewoond of een auto geleaset hebt. Wanneer je – bijvoorbeeld door overlijden van je partner – plotseling toch een eigen autoverzekering af wilt sluiten, word je vaak onaangenaam verrast door de hoogte van de premie. Zonder schadevrije jaren is de premie beduidend hoger dan voorheen. Om te voorkomen dat er fors meer betaald moet worden, hebben verzekeraars iets bedacht om hier verandering in te brengen. Namelijk de mogelijkheid om schadevrije jaren over te dragen.
Schadevrije jaren

Schadevrije jaren vormen een belangrijk onderdeel bij de opbouw van de hoogte van de premie. Dat geldt zowel voor een WA verzekering als een allrisk verzekering. Hoe langer je zonder (geclaimde) schade rondrijdt, hoe minder premie je voor je verzekering moet betalen. Zie het als een beloning voor zorgvuldig rijden en het niet claimen van schade. Elk jaar telt. Helaas zijn schadevrije jaren altijd persoonsgebonden. Ook wanneer jullie samen één auto rijden. Er blijft maar één hoofdverzekeraar en aan hem of haar wordt de korting toegekend.
Overdragen bij overlijden

Tot nu toe kon er bij overlijden niets gedaan worden aan het overdragen van schadevrije jaren. Deze kwamen te vervallen. Wanneer je samen met je partner één auto rijdt en deze op naam stond van je partner, dan betekent dat dus ook dat je bij overlijden plotseling een veel hogere premie moet betalen. De korting vervalt.
De meeste verzekeraars willen in een dergelijke situatie wel eens een oogje toe knijpen. Hierbij mogen de schadevrije jaren in veel gevallen gewoon overgedragen worden. Dat is echter nog lang niet bij iedere verzekeraar het geval. Hier komt vanaf 1 januari 2022 verandering in. Voorwaarde is wel dat beide personen op één adres woonden en dat de overgebleven partner ook in het bezit is van een rijbewijs.
Schadevrije jaren behouden tijdens leasen

Op dit moment zullen schadevrije jaren na circa drie jaar komen te vervallen. Zelfs wanneer je al tientallen jaren geen schade hebt gereden. Dat betekent dus dat wanneer je kiest voor leasen, al jouw schadevrije jaren uiteindelijk zullen verdwijnen. Vanaf 2022 is dit verleden tijd. Dan kan men de schadevrije jaren laten registreren, waardoor deze na een leasecontract (of na het wonen in het buitenland) opnieuw gebruikt kunnen worden bij het verzekeren van een eigen auto.