Waarom gaat straks een wattenstaafje uit een teststraat in Amsterdam helemaal naar Duitsland, terwijl die ook bij een lab om de hoek onderzocht kan worden? Een van de oorzaken dat het systeem vastloopt is de manier waarop de tests worden verdeeld over de laboratoria, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.
Dit leidt ertoe dat grote labs nog steeds niet helemaal worden gebruikt, terwijl kleinere labs regelmatig 'overlopen' en hun tests moeten doorsturen naar andere laboratoria. De toch al complexe puzzel rondom het testbeleid wordt hierdoor nog ingewikkelder.
In Nederland zijn al voor de coronacrisis relatief veel laboratoria: een aantal grote en veel kleinere. Zij concurreren hevig met elkaar. En die strijd werd goed zichtbaar tijdens de coronacrisis. De gevestigde ziekenhuislaboratoria vrezen volgens Nieuwsuur voor hun positie en inkomsten als ze moeten concurreren met grote zelfstandige labs. Dat blijkt ook uit een brief die de belangenvereniging van arts-microbiologen, de specialistische artsen die in laboratoria werken, in juli haar leden stuurde.
De vereniging schrijft daarin dat ze vreest dat de grote zelfstandige laboratoria met het argument van 'goedkoop testen' tijdens de coronacrisis de discussie over schaalvergroting naar zich toe zullen trekken.
Door: ANP