Ed van Thijn, voormalig burgemeester van Amsterdam, oud-minister en PvdA-coryfee is zondag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de gemeente Amsterdam zondagavond op verzoek van zijn vrouw en dochters bekend. Zij laten weten dat Ed van Thijn tot het einde toe betrokken, helder en geestig was, meldt de gemeente in een verklaring.
Hij was jarenlang een vooraanstaand bestuurder namens de PvdA, die in twee perioden minister van Binnenlandse Zaken was, de rol van formateur en informateur vervulde, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer en burgemeester van Amsterdam was. In die rol was Ed van Thijn van 1983 tot en met 1994 de langstzittende burgemeester van de hoofdstad na de Tweede Wereldoorlog. Ook was hij van 1999 tot 2007 lid van de Eerste Kamer.
In 1994 werd hij na zijn burgemeesterschap benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg Van Thijn de Gouden Medaille van de Stad Amsterdam.
Ed van Thijn werd op 16 augustus 1934 in Amsterdam geboren. Als kind overleefde hij het interneringskamp Westerbork. Na de afronding van zijn studie Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Gemeente Universiteit Amsterdam ging hij in 1961 aan de slag bij de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Een jaar later werd hij verkozen tot lid van de gemeenteraad van Amsterdam. Daarnaast was hij van 1967 tot en met 1981 lid van de Tweede Kamer, waar hij in de periode 1973-1978 fractievoorzitter namens de PvdA was. In die periode schreef hij het boek Dagboek van een Onderhandelaar, over de mislukte formatie van het tweede kabinet Den Uyl.
In 1981 werd hij benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken in het tweede kabinet-Van Agt. Dat ministerschap werd een jaar later beëindigd na de val van dat kabinet. Daarna wachtte hem het burgemeesterschap van de hoofdstad. Vervolgens werd hij opnieuw minister van Binnenlandse Zaken, van 18 januari 1994 tot 27 mei 1994, maar moest voortijdig aftreden vanwege de IRT-affaire.
Van Thijn vervulde vele nevenfuncties bij een breed scala van maatschappelijke instanties. Zo was hij columnist van Het Parool, bestuurslid van het Landelijk Bureau Racismebestrijding, voorzitter van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen ANVR, hoogleraar op de Cleveringa-leerstoel aan Rijksuniversiteit Leiden, lid van de ledenraad van Ajax en voorzitter van de raad van toezicht van de Stichting Vluchteling. Hij schreef negentien boeken.
De herdenking en begrafenis zullen na de kerstdagen in kleine kring plaatsvinden, meldt de gemeente Amsterdam. Tevens wordt een condoleanceregister geopend.
Door: ANP