Nederland wordt steeds vaker als juridisch onderkomen gebruikt door buitenlandse bedrijven, in plaats van als fiscaal toevluchtsoord, schrijft het FD. De bedrijven houden hun activiteiten, hoofdkantoor en belastingplicht in andere landen, maar worden aangetrokken door het ‘flexibele’ ondernemingsrecht in Nederland. Dat geeft grootaandeelhouders en bestuur veel meer controle ten opzichte van anderen dan in hun eigen land het geval is.
Advocaten aan de Zuidas bevestigen dat Nederland een populaire juridische bestemming is voor buitenlandse ondernemingen, van Duitse biotechbedrijven als Curevac tot Campari. De Brauw, NautaDutilh en Loyens & Loeff wijzen allemaal op de mogelijkheden die bedrijven hier op het vlak van governance hebben.
Zo biedt Nederland de ruimte om bepaalde aandeelhouders meer stemrecht te geven dan anderen, mag de functie van voorzitter van het bestuur en van de raad van commissarissen in een one-tier-structuur worden gecombineerd en is er geen verplichte afvaardiging van minderheidsaandeelhouders in bestuur of raad van commissarissen. Ook hebben beursgenoteerde bedrijven veel mogelijkheden om zich te beschermen tegen vijandige overnames of activistische aandeelhouders.
Door: ANP