Folders

Meldpunt FNV voor zorgmedewerkers met Long Covid

29 December 2021, 08:19 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Vakbond FNV opent een meldpunt voor zorgmedewerkers met Long Covid die erdoor financiële schade oplopen. Met het meldpunt hoopt FNV de omvang van het probleem beter in kaart te krijgen "en de nieuwe minister van VWS van actuele informatie te kunnen voorzien". Ondertussen pleit de FNV ervoor dat de overheid snel met een speciaal Long Covid-fonds komt.

Volgens de bond melden zich steeds meer zorgprofessionals die langer dan een jaar in de ziektewet zitten en daardoor in salaris terugvallen. Ook zouden zij kosten hebben gemaakt voor revalidatie die niet worden vergoed.

Inmiddels heeft de FNV meer dan honderd meldingen van werknemers met Long Covid-klachten in behandeling. Veruit het merendeel werkt in de zorg, aldus de bond. "Dit zijn ook allemaal mensen die aannemelijk kunnen maken dat ze op het werk besmet zijn geraakt. Vaak had hun ziekte voorkomen kunnen worden door het gebruik van de juiste beschermingsmiddelen."

Vanuit een speciaal Long Covid-fonds zouden mensen die op de werkvloer besmet zijn geraakt met het coronavirus en nog steeds klachten ondervinden een financiële tegemoetkoming moeten krijgen, aldus de bond. De FNV stelt dat toenmalig zorgminister Tamara van Ark in april dit jaar beloofde dat er een fonds voor deze slachtoffers zou komen. "Maar sindsdien is er nog weinig gebeurd."

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat als reden wordt gegeven dat het niet haalbaar is zolang het kabinet nog demissionair is. "Maar de problemen van deze mensen stapelen zich op. Over drie maanden belandt de eerste groep medewerkers met Long Covid in de WIA omdat ze dan al twee jaar ziek zijn."

Volgens De Jong zijn er berichten dat van mensen de netto-inkomsten met 30 tot soms 50 procent zijn gedaald. "Sommige slachtoffers moeten hun huis verkopen omdat de lasten niet meer te dragen zijn. En dat is heel zuur als je je bedenkt dat dit in heel veel gevallen ook de mensen zijn die hun eigen gezondheid in de waagschaal stelden om in deze coronapandemie zorg te kunnen blijven verlenen."

Bedrijven krijgen miljardensteun, aldus De Jong. "Maar de mensen in de frontlinie hebben echt het gevoel dat ze dubbel slachtoffer zijn. Ze worden in hun gezondheid geraakt, én in hun portemonnee."


Door: ANP