Verschillende GGD'en veranderen hun werkwijze om per uur meer boosterprikken tegen het coronavirus te kunnen zetten. Zo sluit de regio Utrecht tijdelijk alle kleine priklocaties en gaat een nieuwe priklocatie in Leeuwarden werken zonder prikhokjes.
Nicolette Rigter, directeur Publieke Gezondheid van de GGD Utrecht: "Een kleine locatie heeft in verhouding meer medewerkers nodig dan een grote. Denk hierbij niet alleen aan artsen die prikken, maar ook aan medewerkers die het hele vaccinatieproces begeleiden zoals hosts, administratieve medewerkers en EHBO-ers."
Van de 29 locaties in Utrecht blijven er acht geopend, in Utrecht, Amersfoort, Nieuwegein, Veenendaal en Woerden. Op 27 december opent een nieuwe locatie in Houten. Iedereen die al een afspraak heeft staan op een kleinere locatie wordt opnieuw ingepland. Sommige mensen moeten daardoor verder reizen, maar dit is volgens de GGD "de enige manier waarop wij iedereen zo snel mogelijk kunnen vaccineren."
Ook in Friesland wordt de manier van prikken aangepast voor tijdswinst. Op 27 december opent een XXL-priklocatie in Leeuwarden. In die hal worden geen prikhokjes ingericht. Daardoor kunnen volgens de GGD 240 mensen tegelijkertijd een prik krijgen. Mensen kunnen op dezelfde stoel blijven zitten voor het verplichte kwartier wachttijd na de prik. Ook wordt de administratie vooraf gedaan, in plaats van in de prikhokjes.
Op die manier kunnen er 4700 prikken per dag worden gezet, meer dan de helft van het totaal aantal dat dagelijks in de regio geprikt kan worden. Voor de andere locaties in de regio onderzoekt de GGD nog hoe er efficiënter gevaccineerd kan worden.
Bij de priklocatie van de GGD Haaglanden in Rijswijk worden de boosterprikken al langer op een alternatieve manier aangeboden. Ouderen kunnen in de wachtkamer blijven zitten, terwijl de prikker langskomt. "We merken dat het prikken daardoor twee keer zo snel gaat", aldus een woordvoerster. Een EHBO'er houdt de mensen in de gaten na de prik. Of de GGD deze strategie ook aanhoudt als jongere mensen aan de beurt zijn, weet de GGD nog niet. Komende week worden twee nieuwe XL-priklocaties geopend in de regio.
In januari moeten alle volwassen Nederlanders een boosterprik tegen het coronavirus hebben kunnen krijgen. Op dit moment kunnen alle mensen van 59 jaar en ouder die langer dan drie maanden geleden hun laatste prik hebben gehad een afspraak maken.
Door: ANP