FNV Zorg & Welzijn wil dat de overheid werknemers in de zorg, die door het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen besmet zijn geraakt met Covid-19, schadeloos stelt. De vakbond onderzoekt of juridische stappen kunnen worden ondernomen, omdat de overheid volgens de FNV te weinig heeft gedaan om bescherming te bieden aan de werknemers.
"De overheid moet er alles aan doen om haar burgers te beschermen, maar heeft dit nagelaten. De zorgprofessionals werden blootgesteld aan een beroepsziekte en de geldende richtlijnen bleken achteraf vanwege schaarste niet veilig genoeg. De overheid heeft de politieke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de werknemers bovendien neergelegd bij RIVM-directeur Jaap van Dissel. Sinds 1 april is Covid-19 een erkende beroepsziekte, hier had de overheid meteen naar moeten handelen," zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV.
De advocaten van de FNV zijn mogelijkheden aan het onderzoeken en inventariseren om een schadeloosstelling te kunnen vorderen op de staat. Eén ervan is het terugbetalen van het eigen risico van de zorgverzekering voor professionals in de hele zorg en welzijnssector die op het werk zijn besmet en bijvoorbeeld kosten voor ziekenhuisopname hebben gemaakt.
Daarnaast wil de vakbond dat er vanuit de overheid een fonds komt waarvan iedereen die op het werk besmet is geraakt, omdat hen beschermingsmiddelen werd ontzegd en daar schade van heeft ondervonden, financieel wordt gecompenseerd.
Door: ANP