Net als 2020 was 2021 een jaar om snel te vergeten. Corona zorgde voor veel ontregelingen en teleurstellingen. Met de booster voor bijna iedereen in het vooruitzicht moet 2022 hopelijk toch iets beter worden. Hierbij alvast enige wensen en voornemens waar ik als raadslid van Leefbaar Rotterdam in 2022 naar uitkijk.
De horeca, laten we hopen dat die half januari 2022 weer gewoon geopend kan worden.
Laten we hopen dat we als gemeenteraad in 2022 ook weer daadwerkelijk op het stadhuis kunnen debatteren met een voltallige raad. “Digitale vergaderingen van 10.00 uur tot 00.30 de volgende dag zijn de dood in de pot.” Dat schreef ik vorig jaar. Bij de laatste raadsvergadering van 2021 duurden de digitale stemmingen over ongeveer 100 moties tot half 2 in de ochtend.
Je moet er maar zin in hebben. De meeste raadsleden, onder wie ik, hebben nog een andere baan en moeten de volgende ochtend weer paraat staan.
Ik las dat de raadsleden in Maastricht schriftelijk mogen stemmen. Dat ging daar verkeerd dus alle stemmingen moeten over. Ondanks dat zal het stemmen in Maastricht minder lang duren dan de digitale stemmingen in onze Rotterdamse raad.
Mijn hoop voor 2021 was dat wethouder energietransitie Arno Bonte serieus keek naar kernenergie naar aanleiding van het congres dat in het voorjaar 2021 over kernenergie en thorium door de Gemeente Rotterdam werd georganiseerd.
Helaas was dat niet zo, de oude dogma’s bleven het debat overheersen. Ondanks steun van de VVD, CDA en 50plus komt er voorlopig geen ruimte voor kernenergie op de Maasvlakte.
Waar helaas wel veel ruimte voor is, is windenergie op land. Op het Vaanplein en het Beneluxplein staan (voorlopig nog) windturbines gepland. 250 meter hoog. Wij hebben ons er hard voor gemaakt dat de gemeente serieus werk maakt van participatie. Niet alleen informeren maar daadwerkelijk luisteren naar de omwonenden. Ik ben benieuwd of het Rotterdams College zich aan zijn belofte houdt.
In 2022 gaan we hopelijk stoppen met het onzalige plan om Rotterdamse huizen van het gas af te halen. In het regeerakkoord lezen we niets meer van deze plannen en ook in Rotterdam is slechts in 1 proeftuin daadwerkelijk iets gebeurd in 4 jaar tijd.
Waar we ook mee moeten stoppen zijn de verkeersexperimenten van wethouder Bokhove. In De Maastunnel en op de ‘s-Gravendijkwal staan meer files dan ooit. Als zelfs de voormalige wethouders van D66 oproepen tot het stopzetten van de experimenten heb je het als Groenlinks wel erg bont gemaakt.
Overigens heeft dit Rotterdamse college niet veel van haar targets gehaald, zo bleek tijdens het verantwoordingsdebat dat ik in juni van dit jaar namens Leefbaar Rotterdam mocht voeren. Slechts 5 van de 14 targets. De eindstand gaan we zien tijdens het verantwoordingsdebat in februari 2022.
In 2021 organiseerden we in Rotterdam alsnog het songfestival. Dat was een mooi feest, helaas zonder economische spinoff voor onze horeca. Plannen voor een afterparty in de zomer waar de Rotterdamse horeca wel van kon profiteren konden niet op steun van de wethouder rekenen. Zonde.
Waar wel in 2021 een oplossing voor geforceerd lijkt, is de ‘ambitieuzere’ verbouwing van Museum Boijmans. Leefbaar Rotterdam heeft de plannen het voordeel van de twijfel gegeven maar blijft dit project kritisch volgen. Het Depot van Boijmans is in ieder geval een aanwinst voor Rotterdam.
2021 gaan we afsluiten zonder vuurwerk op de Erasmusbrug. Dat vuurwerk komt later bij de verkiezingen in maart 2022!