De overlast van (zwerf)afval is een hardnekkig probleem. Rotterdam is daarbij helaas geen uitzondering op andere grote steden. Het aantal bewoners dat overlast ervaart van afval is gestegen. Doordat het voor Rotterdammers vaak niet inzichtelijk is waardoor de naastplaatsingen ontstaan is er veel onbegrip. De gemeente kan het afval toch gewoon vaker opruimen?
Helaas zijn de oorzaken van naastplaatsingen complexer. Vaker opruimen is niet altijd de oplossing.
Regelmatig komen naastplaatsingen niet door een volle container of klemmende klep. Het menselijk gedrag blijkt ook een belangrijke rol te spelen. Het afval wordt bijvoorbeeld verkeerd aangeboden, zoals dozen of matrassen bij een ‘gewone’ container.
Meer inzicht in de oorzaken van naastplaatsingen is nodig.
Om dat inzicht te krijgen gaan we ernstige vervuilingen behandelen als een (naast)plaats delict. Dat op verzoek van de Rotterdamse VVD (zie de motie hier). Dit betekent dat we echt gaan onderzoeken waar het fout gaat én dit vervolgens communiceren naar bewoners die in de buurt van de vervuilde container wonen.
Door ernstige vervuilingen als (naast)plaats delict te behandelen laten we zien dat dit soort overlast onacceptabel is. Bovendien krijgen de gemeente én bewoners hierdoor meer inzicht in de oorzaken van naastplaatsingen.
Kortom, een schone stad is niet vanzelfsprekend. Daar werken we iedere dag samen hard aan. Door te onderzoeken én communiceren waar het misgaat, werken we aan begrip en oplossingen.
Een win-win situatie dus.