Het gebeurt niet stiekem. Want dat kan niet als je iets op de vrije markt wilt verkopen. Het gebeurt daarentegen wel geruisloos. Wekelijks zijn er voorbeelden van. Een misdrijf, vergrijp of malversatie kan je het niet noemen. Maar in de Tweede Kamer zorgt het wel voor opwinding en irritatie. Er is zelfs een initiatiefwetsvoorstel, gemaakt door PvdA, GroenLinks en SP, om het tegen te gaan op komst. Serieuze kwestie dus.
Ra ra, waar gaat het over?
Het gaat om de verkoop van sociale huurwoningen. De drie partijen willen wettelijk vastleggen dat woningcorporaties een sociale huurwoning pas mogen verkopen als er gegarandeerd een nieuwe sociale huurwoning voor terugkomt.
Ook in Rotterdam is het een veel voorkomend verschijnsel. Kijk maar op funda. De naam van de woningcorporatie, die er weer eentje uitpondt, staat er nooit bij. Uit schaamte. Maar als je in de omschrijving van de te koop gezette woning ziet staan ‘Er geldt een zelfbewoningsplicht’, dan weet je dat het weer raak is.
Afgelopen vrijdag bijvoorbeeld was het opnieuw Havensteder, die van zich liet horen. Een appartement aan de Warande 103. Niet onderhandelbare vraagprijs is 195.000 euro. Tot voor kort verhuurd voor zo’n 650 euro en dus bereikbaar voor iemand met een inkomen tot 36.000 euro.
Havensteder verkoopt in Crooswijk - ooit een gelauwerd stadsvernieuwingsgebied, waar sociale volkshuisvesting werd gerealiseerd - met gezwinde spoed tal van huurwoningen. Komt er eentje leeg? Dan schakelt Havensteder makelaar Voorberg in. En een maand later is Rotterdam weer een sociale huurwoning armer. Dat gebeurt niet stiekem, maar wel geruisloos. Loopt als een trein.
SP, GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer willen een stokje steken voor dit soort praktijken, die Crooswijk ontoegankelijker maken voor de primaire doelgroep van Havensteder.
Gerard Erents, vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen van Havensteder, is het niet eens met het plan van die linkse partijen. “Gaan eraan voorbij, dat verkoopopbrengst mede dient voor investeringen in nieuwbouw en verduurzaming. De politiek wil steeds plichten neerleggen, maar schaf dan ook de vennootschapsbelasting af en maak van verhuurdersheffing een investeringsfonds”, twitterde Erents.
Dat laatste is zeker een goed idee. Maar het zou leuk zijn geweest als Erents ook iets had laten weten over hoe hij denkt de inkrimping tegen te gaan van de voorraad sociale huurwoningen. Daar zal de ruimte van de tweet te beperkt voor geweest zijn...
Folders
Uitponden sociaal bezit zorgt voor irritatie
19 March 2018, 10:10 uur
Columns