Donderdag is er een debat in de gemeenteraad van Rotterdam over Feyenoord City. Alsof er niet al debatten genoeg zijn gewijd aan dit prestigieuze project waarbij honderden miljoenen belastingeuro’s van hardwerkende Rotterdammers op het spel staan. Maar de belangen zijn groot. Bouwers willen bouwen, banken willen lenen, adviseurs willen adviseren, architecten willen tekenen en wethouders willen scoren.
Wat precies het belang voor Feyenoord is, is nog wat onduidelijk. Uiteraard is de club de allerbelangrijke speler in het bouwsel dat de ontwikkelaars voor ogen hebben; niet alleen sportief omdat Feyenoord daar geacht wordt zijn wedstrijden te spelen, maar ook zakelijk. Als Feyenoord belabberd speelt, storten de inkomsten van het stadion in. Speelt Feyenoord de sterren van de hemel, dan worden er wat meer biertjes gedronken. Maar gek genoeg is er voor Feyenoord slechts een rol op de reservebank weggelegd als het om de zakelijke constructie gaat.
Op dit moment huurt Feyenoord het stadion. Vrijwel alle wedstrijdinkomsten gaan naar de club en ergens tussen alle kostenposten noteert de boekhouder ‘huur Kuip’. Eenvoudiger kan het bijna niet. Als Feyenoord ontevreden is over de service van het stadion of de kroketten te koud vindt, kan ze de huur opzeggen of erover heronderhandelen. En wat de stadiondirectie verder met het gebouw doet, is het probleem van Feyenoord niet. De club kan zich dus volledig op het voetbal richten.
Als het nieuwe stadion aan de Maas doorgaat, verandert dit. Vrijwel alle wedstrijdinkomsten gaan dan naar het stadion en hoeveel Feyenoord krijgt overgemaakt, hangt af van het exploitatieresultaat. Feyenoord komt hiermee in een uiterst kwetsbare situatie en wordt afhankelijk van niet-voetbalzaken.
Het belooft geen fraai debat te worden donderdag. De heren ontwikkelaars achter Feyenoord City hebben naar buiten gebracht dat International Stadia Group (ISG) concludeert dat het businessplan van het nieuwe stadion ‘haalbaar’ en ‘weloverwogen’ is. In een brief aan de gemeenteraad nam verantwoordelijk wethouder Visser deze woorden letterlijk over.
Uit een heimelijk opgenomen speech van Carl Berg, financieel directeur van Feyenoord City, waar NRC de hand op wist te leggen, bleek echter dat ISG vond dat de opbrengsten te optimistisch en de kosten te laag waren ingecalculeerd. De ontwikkelaars moeten dus opnieuw naar de reken- en tekentafel. Maar dat had Feyenoord City er maar even niet bij verteld in het persbericht. En de wethouder had nagelaten het ISG-rapport zelf te lezen toen hij in een brief aan de gemeenteraad het persbericht van Feyenoord City overkalkte.
Het is zeer ernstig wat hier gebeurt. Als de wethouder of zijn ambtenaren de stukken niet hebben gelezen, neemt de gemeente nu al zijn rol als toekomstig aandeelhouder en lid van de raad van commissarissen niet serieus. In plaats van een directie blind te vertrouwen, zou deze namelijk stevig gecontroleerd moeten worden. Dat is niet gebeurd en daardoor is ook het hoogste bestuursorgaan van Rotterdam, de gemeenteraad, onjuist en onvolledig geïnformeerd. Dit is op zijn minst een gele kaart voor de wethouder.
Het handelen van de directie van Feyenoord City is nóg kwalijker. Het moedwillig op het verkeerde been zetten van je (toekomstige) aandeelhouders is een doodzonde. Bij geen enkel bedrijf zou dit geaccepteerd worden. Er wordt bovendien gesold met de belangen van volksclub Feyenoord en die van de belastingbetaler. Juist omdat de club in de beoogde nieuwe constructie zo kwetsbaar is, moeten bestuurders elkaar blind kunnen vertrouwen. Dat vertrouwen is geschonden. Dan rest er niks anders dan rood.
*Jos Verveen was raadslid in de periode 2010-2018 en is voorzitter van Stadsinitiatief Rotterdam. Hij is tevens auteur van Bullshit Management, een van de best verkochte managementboeken van de laatste jaren. Dat vindt hij trouwens best een passend afscheidscadeau voor de heren van Feyenoord City.
Folders
Rode kaart Feyenoord City, geel voor wethouder
5 September 2018, 12:33 uur
Columns