Folders

Je gewoon aan de regels houden, ongeacht religie

25 March 2021, 13:37 uur
Columns
mainImage

Als de burgemeester die toevallig ook moslim is, iets zegt over mensen die toevallig ook moslim zijn, dan worden vele oortjes gespitst. Kiest hij partij? Aan wie is hij loyaal? Is hij wel streng genoeg? Of juist té streng?

Als ik aan mezelf merk hoe dodelijk het me al vermoeit na er inmiddels zo’n drie jaar op comfortabele afstand getuige van te zijn, kan ik me nauwelijks voorstellen hoe dat voor de beste man zelf moet zijn.

Blijkbaar hoort het bij de politiek. Blijkbaar is dit wat mensen belangrijk vinden. Het zou immers niet blijven gebeuren, als het niet steeds met likes, clicks, retweets, en de aandacht van gretige plofkappen zou worden beloond.

Nou ja, het is wat sommige mensen belangrijk vinden.

Ik kan u vertellen: VVD’ers horen daar niet bij. Die zitten, zoals u weet, normaal gesproken ontspannen in de wedstrijd. VVD’ers willen dat iedereen gewoon z’n werk doet en z’n rol vervult, ongeacht religie of wat dan ook. En ja, dus óók dat iedereen zich gewoon aan de regels houdt, ongeacht religie of wat dan ook.

De enige vraag voor ons is dus of de burgemeester z’n werk heeft gedaan, en of ook hij iedereen aan de regels houdt.

Wat is z’n werk, in relatie tot het veiligheidsberaad? Dat is om vanuit zijn expertise, samen met andere regioburgemeesters het kabinet adviseren over de coronamaatregelen en de specifiek de handhaafbaarheid daarvan?

Is de ramadan daar een relevante factor? Ja, natuurlijk. Niet omdat het iets islamitisch is, maar omdat het een gebeurtenis is die mensen in de verleiding brengt om de regels te overtreden. En ja, mensen die toevallig ook moslim zijn, zijn ook mensen, en dus net zo vatbaar voor verleiding, zeker als er een sociaal aspect aan zit, als ieder ander. Dat de ramadan daarmee een relevant gegeven is, is dus gewoon evident. De burgemeester zou z’n werk pas niet hebben gedaan, als hij de ramadan níet had opgebracht.

Vervolgens kun je de vraag stellen met welke intentie hij dat deed. Toen hij zei, en ik citeer, “laten we hopen dat versoepelingen mogelijk zijn”, einde citaat, voor wíe hoopte hij dat dan? Voor moslims zodat ze gewoon hun gang kunnen gaan, of voor de handhaving omdat die anders een zware klus krijgt? 

Ja, dan kun je met je gespitste oortjes zeggen zie je wel, de burgemeester die toevallig ook moslim is, is eigenlijk loyaal aan de mensen die toevallig ook moslim zijn! Een klap in het gezicht van de rest! Als je perse wil kun je dat erin lezen.

Maar als je de abstractie van de burgemeester die toevallig ook moslim is even uit je hoofd probeert te zetten, en je aandacht richt op de échte man over wie we het hier hebben, dan kun je het toch echt bijna alleen maar lachend als flauwekul van de hand wijzen.

Als je wilt weten hoe iemand iets bedoelt, kun je kijken naar diens gedrag in het recente verleden. En er is echt helemaal níets in het gedrag in het recente verleden van deze burgemeester dat erop wijst dat hij nu opeens al die Rotterdammers die zich met pijn en moeite aan de regels hebben gehouden tijdens Kerst enzovoorts de rug zou toekeren, en kant zou kiezen voor “de moslims”. In tégendeel! Zullen anderen met die gespitste oortjes je vertellen. De burgemeester is juist veel te streng voor zijn “eigen” gemeenschap. Hij overcompenseert. Het zal allebei wel niet kloppen.  

Dus, vraag ik aan de burgemeester om hier nog eens uit te spreken: met welke intentie deed u uw uitspraken?  En ten slotte: wat bent u de komende weken verder van plan te doen, om te zorgen dat iedereen zich aan de regels blijft houden?