Folders

Het Rotterdams weerwoord op klimaatverandering

27 November 2020, 08:02 uur
Columns
mainImage

Rotterdam komt met een weerwoord op klimaatverandering: het Rotterdams Weerwoord. Klimaatadaptatie (de manier waarop de stad zich duurzaam aanpast op klimaatverandering) wordt voortaan de kracht van onze stad. 

Feit is dat klimaatverandering één van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw is. Als we nú niet handelen, wacht ons een sombere toekomst. Althans, onze kleinkinderen.  

De manieren waarop we op stedelijk niveau last hebben van klimaatverandering luiden als volgt: het regent vaker, langer en meer, waardoor we meer last krijgen van wateroverlast en tegelijkertijd zijn hittes extremer en langduriger. Daaruit komt weer meer droogte voort, die zorgt dan weer voor bodemdaling. Dus ook in Rotterdam voelen we de effecten van klimaatverandering enorm. Als we hier niets aan doen, dan gaat het vaker gebeuren en ondervinden wij allemaal vaker en extremer de hinder die dat veroorzaakt.  

Schouder aan schouder in klimaatsolidariteit 

Gelukkig is er een nieuwe jonge generatie opgestaan. Een generatie die vindt dat we zuiniger om moeten gaan met de aarde. Die generatie staat niet alleen lokaal op, maar ook op landelijk en internationaal niveau ontstaat er steeds meer wil om de klimaatvraagstukken aan te gaan pakken. En zodoende zien wij de ene innovatie na de andere zich in rap tempo opstapelen. 

Geïnspireerd door een jonge generatie, een generatie die een betere toekomst wil en die zich zo mooi gezamenlijk uitsprak tijdens de klimaatstaking van de scholieren. Het is niet gek dat deze generatie zo volmondig van zich laat horen. Deze generatie is goedgeschoold en heeft een duidelijk doel voor ogen: een rechtvaardige, duurzame wereld die bestemd is voor iedereen.  

Als raadslid van de PvdA in Rotterdam zie ik het als mijn plicht om schouder aan schouder te staan met deze beweging. En, nog beter: door ook daadwerkelijk deze generatie te helpen. Zodoende is duurzaamheid één van onze topprioriteiten geworden.  

Het nieuwe normaal 

Op hoofdlijnen is nu duidelijk wat er nodig is om onze stad te gaan verduurzamen en zodoende klimaatverandering tegen te gaan. Bij alles wat we doen, zal duurzaamheid geen factor zijn, maar het kader van waaruit we verder denken. Het is daarnaast alleen ook van groot belang dat we klimaatadaptatie ‘normaal maken’. Dat betekent dat bij alle projecten die uitgevoerd worden door het stadsbestuur, dat deze getoetst zal worden aan het Rotterdams Weerwoord. Want we gaan de stad duurzamer maken. En daarbij blijft het ook zo enorm belangrijk dat onze stad leefbaar blijft voor iedereen.  

Enkele acties uit het Rotterdams Weerwoord:

Stenen maken plaats voor groen! Zo word BlueCity (voormalig Tropicana) bijvoorbeeld groen ingericht met mooie tuinen vol van klimaatbestendige beplanting;  

We brengen waterbuffers aan in de stad, zoals voor Ahoy, om al die overtollige regenval op te slaan en in tijden van droogte te hergebruiken! 

Er komen super mooie initiatieven van de grond, niet alleen vanuit de gemeente maar ook vanuit de buurten zelf. Zo heeft Aktiegroep het Oude Westen het doel om bewustwording te vergoten en helpen zij nu andere wijken, nadat ze het Oude Westen ook mooi en groen gemaakt hebben. Dit resulteerde in groene straten, pocketparkjes, pleinen en binnenterreinen, een collectief zonnedak en diverse regentonnen. 

En er waren activiteiten zoals een buurttuinentour en een buurtpleinenspel en verschenen er artikelen in de buurtkrant. Daarnaast vergroenen we samen onze voortuinen en combineren we dat met het aanleggen van stadstuinen!  

Dit soort ideeën zijn altijd welkom bij het stadsbestuur. Hier willen we verder bouwen op de vindingrijkheid van alle Rotterdammers, want samen kunnen we deze opgave zeker aan!