Buiten is het gezellig druk en zitten de terrassen al weer vol. In de gemeenteraad blijven we maar praten over de energietransitie.
Deze week de Regionale Energie Transitie (RES). Oftewel een dik pak papier van ruim 200 pagina's met daarin de plannen waar in Rotterdam de komende jaren de zonnevelden en windturbines moeten worden geplaats.
Leefbaar Rotterdam wil dat we goed nadenken hoe wij onze schaarse ruimte benutten. Concreet: geen zonnepanelen in weilanden, parken of groenstroken, maar op daken. Windturbines ver op zee, en dus niet op land.
Andere partijen willen vooral tempo maken. "U wil toch niet dat Rotterdam straks onder water staat?"
Ik schrik van dit soort paniekreacties.
We kunnen beter goed onderzoek doen voordat we in paniek allerlei slechtdoordachte maatregelen nemen. De weerstand tegen windturbines in de bebouwde omgeving is niet zonder reden. Er zijn serieuze zorgen over de impact op de volksgezondheid, woongenot, landschap en flora en fauna.
In Enschede heeft men besloten de resultaten af te wachten van het onderzoek dat de GGD en de landelijke expertgroep van het RIVM uitvoert naar de effecten van windturbines op de volksgezondheid.*
Dat is goed beleid.
Als we dan toch tempo willen maken; waarom geven de verantwoordelijke wethouders Bonte en Kurvers dan niet heel snel uitvoering aan de motie "Verduurzaam Rotterdamse daken in een klap" van 20 februari 2020?
De motie roept op om zonnepanelen op al het gemeentelijk vastgoed in Rotterdam te leggen.
Volgens de motie zou de businesscase gereed moeten liggen voor het zomerreces van 2020 en zouden bij een positieve uitkomst de zonnepanelen op het gemeentelijk vastgoed al voor eind 2022 zijn gelegd.
Deze motie is aangenomen met 44 stemmen voor, enkel de PVV was tegen. Er is geen enkele reden om deze motie te laten liggen.
Kom op wethouders Bonte en Kurvers: geen woorden maar daden: geef uitvoering aan deze motie!
Over twee weken staat het aardgasvrij maken van woningen in Pendrecht op de planning. Weer een dik pak papier met onbetaalbare plannen, zeker als dit over heel Rotterdam wordt uitgerold. Zullen we die plannen maar even laten zitten en beginnen met de zonnepanelen op de daken van het gemeentelijk vastgoed?