Het was een ludiek idee, maar echt serieus werd het aanvankelijk niet genomen: FC Utrecht in de bekerfinale tegen Feyenoord op Bonaire.
FC Utrecht-advocaat Jeroen Bedaux kwam ermee. De optie poneerde bij de UEFA. Het hele eiland is in rep en roer. Het eilandbestuur van Bonaire is enthousiast over het voorstel.
Volgens het dagblad Amigoe di Bonaire gaat het eilandbestuur zich actief inspannen om de wedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht naar het eiland te halen. Bonaire ziet het plan wel zitten. Ook de voetbalbond van Bonaire laat weten dat FC Utrecht en Feyenoord welkom zijn op het eiland.
De UEFA buigt zich rond 17 juni over het ingediende rapport van FC Utrecht. Mocht de Europese voetbalbond ook van mening zijn dat de KNVB niet alles in het werk heeft gesteld om de finale te kunnen laten spelen, dan wacht in juli mogelijk alsnog de bekerfinale.
In de krant de Amigoe laat de voorzitter van de Bonairiaanse voetbalbond weten open te staan voor de bekerfinale. ''Ik vind het echt uitstekend als het kan. Het zou een enorme boost zijn voor het eiland. Ik zie geen reden om daar nee tegen te zeggen. Ik word hier zeer vrolijk van. Als de finale hier gespeeld zou worden dan is dat echt een droom. Ik denk dat heel Bonaire op z’n kop zal staan.”
Volgens de Amigoe moet er wel een en ander opgeknapt worden aan het stadion voordat er een bekerfinale mogelijk is, maar Bonaire zegt ‘alles op alles’ te willen zetten om dat mogelijk te maken als de wedstrijd daadwerkelijk naar Kralendijk komt. Edison Rijna van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) merkt ook op dat ‘we niet in de financiële problemen moeten komen voor één voetbalwedstrijd. ''Aan de andere kant kunnen we die wedstrijd ook gebruiken om de faciliteiten te verbeteren. Het is echt geen gek idee om de wedstrijd hier te spelen.”
Daarbij zouden beide selecties eerst in quarantaine moeten.
Een bijkomend voordeel is echter, dat Bonaire slechts licht getroffen is door het coronavirus met twee vastgestelde besmettingen.
"Het is heel serieus, want de gezaghebber, de gedeputeerde voor sport en de voorzitter van de voetbalbond op Bonaire hebben dit idee omarmd", zegt advocaat Bedaux in gesprek met NU.nl. "Ze zullen binnenkort officieel melden dat ze de finale kunnen organiseren en dat hun accommodatie voldoet aan de regelgeving. En volgens mij heeft Corendon al aangegeven dat zij de vluchten kunnen organiseren."
En dat zal ook een van de probleemen worden.
Niet alleen het vervoer van de beide teams en de Feyenoord- en FC Utrecht-supporters, maar ook de kaartverkoop op het eiland zelf.
Het Stadium Municipal Kralendijk, voorzien van kunstgras omringd door een atletiekbaan, thuishaven van het plaatselijke SV Juventus, kan slechts 3000 toeschouwers herbergen, terwijl het eiland ruim 20.000 inwoners telt. En wie van de vele voetballiefhebbers zal er niet bij willen zijn?
En waar haalt Bonaire een politiemacht vandaan om de rivaliserende supportersgroepen uit elkaar te houden? En hoeveel vliegtuigen denkt Corendon nodig te hebben voor het vervoer van beide teams en supporters, die een onderlinge afstand van 1,5 meter in acht dienen te nemen?
Wat een ludiek idee leek, mag gerust een onzalig plan worden genoemd.
Het stadion van Kralendijk (Bonaire).