Het gaat goed met Rotterdam. De stad voert fijne lijstjes aan en staat steeds meer bekend als stad van architectuur. Rotterdam bouwt graag iconen. Van de Zwaan tot de Bloempot van Boijmans. Nu dreigt het College van B&W zo maar ruimte te geven een oud icoon van de kaart te schuiven. Een viertal gebouwen die uniek zijn voor Rotterdam en voor Nederland en die al heel lang op de nominatie staan om als monument aangewezen te worden: Wooncomplex Oost-Sidelinge.
Eerder speelde een soortgelijke kwestie rond de Airey-woningen in Amsterdam. De corporatie wilde slopen omdat de woningen ‘op’ waren en niet meer aan de eisen van deze tijd zouden voldoen, maar de gemeente Amsterdam vond iemand die met een realistisch en betaalbaar renovatie-ontwerp kwam. Hiermee werd het haalbaar om de blokken te renoveren en ze in de sociale huur te blijven verhuren. Dat is het goede nieuws uit Amsterdam. Wat daar kan moet in Rotterdam toch zeker ook kunnen? We zijn in de oorlog al veel erfgoed kwijtgeraakt. Laten we daar niet zelf nog een schepje bovenop doen.
Terug naar Rotterdam. De eigenaar, een van de Rotterdamse woningcorproaties, geeft aan een integrale afweging gemaakt te hebben op basis van de vele onderzoeken die verricht zijn en dan uit te komen op nieuwbouw met gebruik van elementen uit de bestaande gebouwen als legosteentjes voor een nieuw gebouw.
Ondertussen hebben deskundigen uit de vakwereld in een bijdrage op Vers Beton duidelijk gemaakt waarom renovatie wel degelijk zou moeten en kunnen. Ik heb hun integrale afweging even op een rijtje gezet. En wat blijkt, de ene integrale afweging is de andere niet. Terwijl het toch echt over hetzelfde complex gaat en dezelfde stapel onderzoeken die verricht zijn.
Als het gaat om slopen van oude meuk hoor je me niet klagen. Maar hier gaat het om belangrijk cultuurhistorisch erfgoed. Dat volgens experts betaalbaar gerenoveerd kan worden en eigentijds wooncomfort kan bieden. Het meest circulair is deze gebouwen een tweede leven geven en ze beschermen tegen slopershanden.
Iedereen dacht dat het niet kon - en dat het te duur was - totdat er iemand kwam die dat niet wist. Donderdag gaat de gemeenteraad van Rotterdam erover in debat. Dus bent u die man of vrouw die het anders kan doen en de flats aan de Oost-Sidelinge een nieuwe toekomst kunt geven, meldt u dan snel voor het te laat is.