Hoe verder de plannen voor Feyenoord City zich ontwikkelen, hoe meer leugens aan de oppervlakte komen. Maar behalve de supporters ligt niemand daar wakker van. Zelfs de clubleiding van Feyenoord vindt het allemaal wel best. En dat kan natuurlijk niet.
Want wat je nu ziet, en dat is ernstiger dan men wellicht denkt: het zijn buitenstaanders en passanten die over het lot van de club beslissen. Bouwbelanghebbenden en gemeenteraadsleden die nooit in De Kuip komen. Zij weten niet eens wie Fred Blankemeijer was.
Maandagavond diende zich opnieuw een triest voorbeeld aan van een keiharde leugen die door de projectorganisatie van het nieuwe stadion diverse malen naar voren is gebracht. Tijdens een aandeelhoudersvergadering van Stadion Feijenoord werd bevestigd wat al een week lang op Twitter de ronde deed: seizoenkaarten voor de parterrevakken aan de lange zijde, die nu nog verkrijgbaar zijn voor 300 euro, gaan straks 700 tot 1000 euro per stuk kosten.
Tot maandagavond is naar buiten toe steeds volgehouden dat de parterrevakken beschikbaar zouden blijven voor de fanatieke supporters. Op deze manier zou de beroemde Kuip-sfeer kunnen meeverhuizen naar het nieuwe stadion, zo beloofden de projectorganisatie en de Feyenoord-directie keer op keer. Kenmerkend voor De Kuip is de aanwezigheid van fanatieke supporters op alle tribunes die zich het dichtst bij het veld bevinden. Voor spelers van Feyenoord moet dit heerlijk zijn, voor tegenstanders is het vaak intimiderend. Hieraan komt in het nieuwe stadion dus definitief een einde.
De belofte over de parterrevakken was niet de eerste leugen over het Feyenoord City-plan, en het zal zeker niet de laatste leugen blijken te zijn. Om kritische supporters de wind uit de zeilen te nemen, is vanuit Feyenoord aanvankelijk gezegd dat het spelersbudget in het nieuwe stadion in één klap hoger zou worden dan dat van de concurrenten in Eindhoven in Amsterdam. Later werd dat bijgesteld, en zou alleen PSV nog kunnen worden ingehaald. Maar uiteindelijk bleef helemaal niets meer van deze belofte over. Leugen op leugen op leugen.
Feyenoord mag zijn handen dichtknijpen als het straks een budget tot zijn beschikking krijgt dat hoger is dan nu, in die oude, vertrouwde Kuip. Want inmiddels kan je serieus de vraag stellen of dit gaat lukken. Het plan voor een nieuw stadion is ooit zogenaamd begonnen om de financiële armslag van Feyenoord fors te vergroten, maar die ambitie is onhaalbaar gebleken. Nu al. In het gunstigste geval gaat het om maximaal een paar miljoen extra.
De Jong is onbereikbaar
Nog een leugen: Feyenoord-directeur Jan de Jong zei vorig najaar dat de club uitsluitend verder zou meewerken aan het stadionplan als er een keiharde garantie zou komen dat in de nieuwbouw jaarlijks 25 miljoen euro aan spelersbudget beschikbaar komt. Die garantie kwam er niet en is er nooit gekomen. En toch ging de club door, en werd nóg meer geld geleend om de plannen verder uit te werken. De Jong heeft dit nooit toegelicht. Na het besluit verstopte hij zich en hield hij zich onbereikbaar voor de media.
Dezelfde De Jong heeft ook maandenlang volgehouden dat er nooit een financieel onderbouwd plan is geweest voor renovatie van De Kuip. Dit plan was er wél. Opnieuw een leugen dus. Nadat de Feyenoord-directeur aan supporters had beloofd om in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van Red de Kuip, bleef hij eerst maandenlang traineren. En nadat het gesprek dan eindelijk was gehouden, hoorde en zag je hem niet meer. Hij had immers allang zijn handtekening gezet onder de volgende fase van Feyenoord City.
Gek genoeg lijkt niemand zich af te vragen wat dit alles doet met het draagvlak voor het stadionplan. De trein dendert voort. Dag na dag worden kosten gemaakt die door de club Feyenoord en de NV Stadion Feijenoord moeten worden opgehoest. Intussen wordt De Kuip, waar Feyenoord nog minimaal vijf jaar speelt, opzichtig verwaarloosd. Dit getuigt van diepe minachting voor de tienduizenden supporters die hier elke thuiswedstrijd te vinden zijn. Maar dat terzijde.
Intussen zeggen de initiatiefnemers van het nieuwe stadion dat 70 procent van de 200 miljoen aan benodigd vreemd vermogen binnen is. Maar alleen van goede-doelenclub De Verre Bergen is de naam naar buiten gebracht. Ook zeggen de initiatiefnemers dat het overgrote deel van de grond is aangekocht. Maar wie gelooft ze nog? Om een leugen meer of minder zitten ze bij Feyenoord City niet verlegen. Het is onbegrijpelijk dat een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad met oogkleppen op achter dit plan aan blijft hollen. Het gaat één groot fiasco worden. En niemand zal straks kunnen zeggen dat hij of zij het niet heeft geweten.
De journalist Boudewijn Warbroek (1963) bezoekt wedstrijden van Feyenoord sinds 1975. Hij werkt als vrijwilliger voor supportersmagazine Hand in Hand en Stadion Sport Nieuws, en schreef mee aan ruim tien boeken over Feyenoord.