Folders

De incontinente integriteit rond Feyenoord City 

27 December 2020, 12:53 uur
Columns
mainImage

Was me wel weer een weekje. Laat ik maar beginnen met het vervolg van het onderzoek naar mijn integriteit inzake het lekken over bouwplannen in Overschie.

Onze Burger-meester vindt een onderzoek nodig en dat is zijn goed recht als hij argumenten zou hebben en het met feiten zou kunnen onderbouwen. Daar heeft hij een onderzoeksbureau voor ingehuurd. Dat kost zomaar 2 à 3 jaarsalarissen van een gebiedscommissielid!

De gebroeders Jansen en Jansen doen hun werk met een gezonde werklust. Ze brengen mij op 5-01-2021 weer een bezoek. Dus tot zover de incontinentie van de oude nestor.

Nu iets anders. Zoals u heeft kunnen lezen sta ik op de lijst van Code Oranje. Die Richard de Mos beviel en bevalt mij wel. Hij pakt de koe bij de horens, maar is volgens het Kartel te populair. Dat zal ie weten ook, dus hebben ze hem naar mijn overtuiging een smerige streek geleverd. Hoe doen ze dat? Ze zetten in op je integriteit, spelen in op waar rook is, is vuur, dus zal er altijd schade zijn. De gesubsidieerde media gaan daar soms diep in mee.

Ik geloof Richard de Mos en ook daarom ben ik op de lijst gegaan. Zijn politieke visie spreekt mij aan. Je wordt gekozen door het volk. Daarom heet je volksvertegenwoordiger en dat vergeten er een hoop zodra ze eenmaal een zetel bezitten.

Feyenoord Stadion

Bij de Kartel partijen worden vaak kieslijsten opgezet door mensen die achter het Kartel aanlopen. Dat was ook in 2013 in Rotterdam toen de nu zittende Feyenoord City-wethouder Arjan van Gils voorzitter was van de D66 Selectie-adviescommissie Rotterdam: mrt. 2013 - dec. 2013.

Hij was daarvoor gemeentesecretaris in Rotterdam en had in die hoedanigheid ook al veel met het nieuwe stadion te maken. Op de kieslijsten van D66 in 2014 werd er gestuurd op voorstanders of dossier-onbekenden van Feyenoord City. Dit lees ik in het boek van oud D66-er Jos Verveen (Baantjesjagers, Leugenaars en zakkenvullers).

Arjan van Gils zag Jos Verveen niet zitten, maar de leden van D66 wel. Dus u ziet: democratie werkt af en toe. In verkiezingstijd heeft u zeggenschap en verliezen de kartellisten soms een kruisje. 

Het overkwam mij ook. Ik was óók tegenstander van het nieuwe Feyenoord-stadion, omdat het verhaal en de financiën niet klopten. Erger nog: niet deugden.

Bij ons (Leefbaar Rotterdam) hadden we in 2014 als voorzitter in de selectie-adviescommissie Wim van Sluis, de oud wethouder. Ja die. Van Sluis wilde een belangrijke rol spelen bij de bouw van het nieuwe stadion. Hij noemde zichzelf zelfs hoofdverkenner in de voetbaltalkshow FC Rijnmond. Later werd hij lid van de Raad van Commissarissen Stadion Feyenoord: 7 juli 2014

Wim van Sluis nam samen met Joost Eerdmans afscheid van mij tijdens het eerste sollicitatiegesprek met de legendarische woorden: ‘’Dries, we weten dat het moeilijk wordt zonder jou, maar we gaan het wel proberen!’’

Ik hoorde het met verbijstering aan op dat moment. Te meer omdat juist het bestuur van Leefbaar Rotterdam mij had gevraagd om nog eén raadstermijn te doen. Maar allright, ik gaf ze een hand en riep: ‘’bedankt voor de moeite.’’ Ze hadden niet eens mijn sollicitatiebrief gelezen.

Onderweg naar huis dacht ik: maar zo zet je mij niet weg na 12 jaar. Ik had me de tandjes gewerkt. En dus begon ik een eigen campagne. Geluidsinstallatie op de aanhanger en de stad in. En verdomd, het werd een ongekend succes. Ik werd met voorkeurstemmen gekozen en ging van plaats 27 naar plek 3!

Dus weer had de democratie gewonnen en ik kon verder met mijn werk: dossiers lezen en dossiers lezen. Dit laat zien dat stemmen kan helpen om uw favoriet op de juiste plek te krijgen. Een verloren stem is immers een verloren macht.

Ondanks mijn krachtige en onderbouwende tegenstem haalde het Feyenoordplan het toch. De gemeenteraad ging akkoord met de aanschaf van een aandelenpakket in het nieuwe stadion ter waarde van 40 miljoen euro, de aanschaf van de bouwgrond voor 60 miljoen en een infrastructurele investering van 35 miljoen.

Vorige week werd het bestemmingsplan Feyenoord City vastgesteld ondanks de aangenomen motie Bruin, waarin bepaald werd dat eerst de financiering rond moest zijn voordat er verdere stappen genomen konden worden.

De raad en het College schonden vorige week dus de afspraken die in de Position Paper staan en in mei 2017 waren gemaakt. Anders was het namelijk in 2017 dat hele plan al niet doorgegaan. Mensen vergeten snel als belangen de fase van paniek bereiken.

Pairen: Promes speelt niet mee, dan Berghuis ook niet

Raadslid Robert Simons van Leefbaar Rotterdam was op dreef tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering en stelde de goede vragen over de rol van burgemeester Aboutaleb. Hij wilde precies van hem weten wat zich in een geheim overleg met Feyenoord had afgespeeld. Want hij had vernomen dat Aboutaleb daar gezegd zou hebben dat het nieuwe stadion ‘’er hoe dan ook zou komen.’’

Aboutaleb was kort van stof: ''Alles wat in mijn kamer wordt besproken is geheim. Als burgemeester laat ik mij bijpraten door betrokkenen over grote en gevoelige projecten. Ik zou een belabberde burgemeester zijn als ik geen belangstelling zou hebben. En nee, hij had geen toezeggingen gedaan.’’

D66-wethouder Arjan van Gils (Financiën) wilde slechts kwijt dat het ging om een voortgangsgesprek.

Nu komt het ergste: er werd gepaird. Dat hield in dat als er iemand van de voorstanders van Feyenoord City niet aanwezig kon zijn dan deed een lid van de oppositie ook niet mee met de stemming.

Dus als Quincy Promes door omstandigheden niet met Ajax meespeelt tegen Feyenoord, stelt Dick Advocaat ook Steven Berghuis niet op uit solidariteit? Zou hij zo gaan? Wat denk je zelf?

In de Rotterdamse politiek gebeurt dat wel! Dat heet pairen! Ik vind dit een achterlijke politieke methodiek die zo snel als mogelijk gestopt dient te worden! Als je bewust of onbewust verzaakt word je gestraft! Maar niet in Rotterdam.

En wie pairde er dan? Dat waren twee Leefbaren. Fractievoorzitter Joost Eerdmans als eerste met de fractievoorzitter van D66 Chantal Zeegers. De laatste was afwezig door trieste familieomstandigheden, maar in de vorige periode wel gebiedsdirecteur van IJsselmonde, juist daar waar dat Stadion gaat komen.

Voor Joost Eerdmans kwam dat pairen natuurlijk geweldig uit. Want hij kon eigenlijk - als schoothondje van de directeur van Zuid - niet tegen stemmen. Dus was niet stemmen voor hem een uitkomst! Het argument was dat hij met Annabel een partij ging oprichten die op dat moment voor de belangen van Rotterdam gingen!

Maar hij overtrad de regels niet! Trouwens er werd ook nog een keer gepaird door Ehsan Jami met GroenLinks raadslid Jeroen Postma. Dus er was een kans op winst geweest met oppositie 23 tegen coalitie 22 voor!

Is de uitvoering van het plan wel zo integer, burgemeester? Is het wel integer? Plasje er overheen burgemeester?

Ik krijg dat liedje ook maar niet uit mijn hoofd:
Annabel, ik kan niets zonder jouw, Annabel!