Vorig jaar rond deze tijd spraken wij in de gemeenteraad over het verplaatsen van het songfestival. Samen met Benvenido van Schaik heb ik toen de motie Eurovisie Zorgfestival ingediend en met grote steun van de Rotterdamse gemeenteraad is die aangenomen.
Die motie dateert uit april 2020. We waren toen wellicht een beetje naïef, want we dachten dat ruim een jaar later de Coronacrisis wel de wereld uit zou zijn.
Nee dus.
Ons verzoek was om de Rotterdamse zorgmedewerkers die direct betrokken waren bij de strijd tegen het coronavirus gratis tickets voor het Eurovisie Songfestival aan te bieden. Dat vonden wij een sympathiek gebaar voor het zorgpersoneel in de frontlinie tegen corona.
Dat idee is bij de huidige Coronamaatregelen onuitvoerbaar. Zeker omdat maar circa 3500 tickets per show beschikbaar zijn en we ruim 22.000 zorgmedewerkers in Rotterdam hebben.
Ik schreef net een beetje naief, want wij hadden hier in ons achterhoofd wel rekening mee gehouden. Mochten de gratis tickets niet mogelijk zijn, dan stelt de motie:
"in overleg en samenwerking met EBU en/of Ahoy rondom het Eurovisie Songfestival 2021 een evenement te organiseren om op gepaste wijze dank te betonen aan de Rotterdamse zorgmedewerkers die direct betrokken waren bij de strijd tegen het coronavirus;"
ik heb begrepen dat ook dit vrij lastig wordt. Ik hoor dat de projectorganisatie ESF het jaarlijkse evenement van de Lof der Verpleegkunst op 20 mei 2021 zal voorzien van een muzikale omlijsting vanuit het Stadsprogramma. Dat is mooi maar toch wel erg beperkt, ook omdat dit een online-event zal zijn.
Gelukkig zijn we er nog niet.
In de motie staat als derde punt:
"na te denken over manieren om andere Rotterdammers met vitale beroepen die een buitengewone inspanning hebben geleverd in verband met de coronacrisis in het zonnetje te zetten rondom het Eurovisie Songfestival althans een alternatief te bieden in de Rotterdamse cultuursector."
Om dat laatste zinnetje van het dictum van de motie gaat het!
Bij deze roep ik wethouder Kasmi op om in overleg te gaan met de directeuren in de Rotterdamse cultuursector om zo eind 2021 - wellicht pas 2022 - een Culturele Dag voor de Zorg te organiseren. Een dag waarop alle 22.000 zorgmedewerkers gratis toegang hebben tot de Rotterdamse culturele instellingen. Voor veel musea en theaters een mooie kans om kennis te maken met de zorgmedewerkers die nog geen museum en/of theaterbezoeker zijn.
Maar bovenal voor ons als stad een mooi moment om iets terug te doen voor de zorgmedewerkers die al ruim een jaar dagelijks te maken hebben met de excessen van corona.
Het gaat om het uitspreken van onze waardering voor de zorgmedewerkers!
We rekenen op de steun van het College en de culturele sector van Rotterdam!