CDA-gemeenteraadslid Christine Eskes kan beter de eer aan zichzelf houden. En komende week haar vertrek uit de Rotterdamse politiek aankondigen.
Eskes is niet langer geloofwaardig.
Op 26 januari deed zij al van zich spreken door in de media het functioneren van de Rekenkamer te bekritiseren.
Volgens Eskes zou de Rekenkamer onterechte kritiek hebben geuit over de manier waarop burgemeester en wethouders zijn omgegaan met het Schiekadeblok.
Opvallend en uitzonderlijk dat een raadslid de Rekenkamer aanvalt. Want (a) de Rekenkamer kon zich daartegen niet verweren, (b) burgemeester en wethouders hebben zelf erkend dat een betere informatie aan de gemeenteraad niet zou hebben misstaan en - ter vergelijking - (c) een accountant, die afkeurende verklaring geeft over een jaarrekening, ga je ook niet bekritiseren.
Op 5 februari deed Eskes nog een ontboezeming.
Zij liet weten een geheim document uit het dossier Schiekadeblok aan een journalist te hebben gegeven. Bedoeling daarvan was om twijfel te zaaien over de conclusies van de Rekenkamer.
Of Eskes dezer dagen zelf overweegt om als gemeenteraadslid te vertrekken, is niet duidelijk. Evenmin is bekend of het bestuur van de Rotterdamse CDA-afdeling op Eskes’ vertrek aandringt. Maar logisch zou zijn, dat dat wel gebeurt.
Voor het plegen van een ambtsmisdrijf, zoals het lekken van geheime documenten, kan je een gevangenisstraf opgelegd krijgen. Het is dus geen vrijblijvend allegaartje. Hoe langer Eskes gemeenteraadslid blijft, hoe neteliger haar positie wordt.
Zelf ertoe besluiten om in navolging van D66-wethouder Adriaan Visser, die ook heeft gelekt, de politiek vaarwel te zeggen, zou voor Christine Eskes de verstandigste keuze zijn.
PS - Behalve documenten uit het Rekenkamerrapport is eind januari naar de pers (AD) gelekt dat Volker Wessels een bod van 57 miljoen op het Schiekadeblok zou hebben gedaan. In de berichtgeving, ook in die van de vakpers, werd dat een ‘enorm hoog’ bod genoemd.
De vraag is of dat inderdaad zo’n hoog bod is. Wie hoort wat de ambities (240.000 vierkante meter kantoren, woningen, winkels) zijn, noemt dat veeleer een laag bod. Nog geen 240 euro per vierkante meter. Dat is een schijntje voor een toplocatie.