Folders

Burgemeester, stop het aardgasvrije project, nu het nog kan

27 October 2020, 13:42 uur
Columns
mainImage

Beste Burgemeester, 

Ik hoop dat u inmiddels bijna hersteld bent van Corona. Als ik de laatste berichten mag geloven gaat het weer goed met u. Dat is goed nieuws, want ik heb uw hulp nodig.   

De reden dat ik u schrijf is dat ik geen antwoord op mijn vragen krijg van twee van uw wethouders. Het gaat om de heren Kurvers en Bonte. U kent ze wel.  

Zoals u weet hebben raadsleden het recht op informatie op grond van artikel 155 van de Gemeentewet. Leefbaar Rotterdam vraagt al vanaf 2018 naar de kosten van het aardgasvrij maken van huizen, maar wij krijgen maar geen duidelijk antwoord.   

Het is spijtig dat ik mijn klachten over beide heren rechtstreeks bij u, de voorzitter van het college, moet indienen.  

Vele malen hebben wij vragen over de kosten van het aardgasvrije maken van Rotterdamse woningen gesteld en steeds worden we van het kastje naar de muur gestuurd. Het enige wat we horen is “het moet betaalbaar zijn”.   

Ik herhaal de vragen nog maar eens die wij de laatste keer op 17 september 2020 hebben gesteld naar aanleiding van het bericht dat Jan Rotmans zijn (vrijstaande) woning niet aardgasvrij krijgt, ondanks een investering van 100.000 euro:  

Kunt u inmiddels wel een overzicht geven van de totale kosten die gepaard gaan met het aardgasvrij maken van alle bestaande Rotterdamse woningen en bedrijfspanden? Zo nee, waarom nog steeds niet? 
Kunt u een u kostenindicatie geven van het aardgasvrij maken van een appartement/flatwoning, een rijtjeshuis, een herenhuis en een vrijstaand huis? Zo nee, waarom niet?  
Welk deel van deze kosten komt voor rekening van de huiseigenaren zelf?  
Zoals gezegd, wij hebben hier diverse keren schriftelijke vragen over gesteld. 

Ook hebben wij in dit kader de motie ‘Eerst de offerte’ ingediend. Zoals u weet is deze motie door de Raad op 11 juli 20219 met algemene stemmen (!) aangenomen. In de motie wordt opgeroepen “aan de raad per gebiedsaanpak te rapporten wat dit, voor praktische implementatie, minimaal, maximaal en gemiddeld voor eigenaren zal gaan kosten zodra daar zekerheid over is”  

De afdoening van deze motie schuiven uw wethouders op de lange baan. Ik las dat nu wordt voorgesteld om deze motie pas 31 januari 2022 af te doen!  

Burgemeester, dat is twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zou betekenen dat de gehele collegeperiode aan een project is gewerkt terwijl nooit duidelijk is geweest wat de kosten voor de betreffende Rotterdammers zullen zijn.  

In het bedrijfsleven noemen we zoiets wanbeleid. Waarom accepteert u dit van de leden van uw college? 

Project Heindijk

Leefbaar Rotterdam is overigens niet de enige partij die zich grote zorgen maakt. Ook het CDA maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van het project Heindijk nu woningcorporatie Vestia is afgehaakt.    

U weet, aan de inwoners van Heindijk is een voorstel gedaan dat slechts een eigen bijdrage van 1500 euro is vereist voor het aardgasvrij maken van hun huis. Vanuit de Gemeente Rotterdam komt er een subsidie van minimaal 15.000 euro per huis bij. En dan zijn de kosten in Heindijk nog beperkt omdat het warmtenet van Vattenfall vlakbij ligt en de aansluiting dus relatief goedkoop. Elders in Rotterdam zullen de kosten veel hoger zijn. Ondanks deze forse subsidie heeft het veel moeite gekost om de inwoners van Heindijk te overtuigen. De deadline voor aanmelding is een paar keer verschoven omdat het project moet slagen.  

Bospolder-Tussendijken

Gisteren las ik dat aan Rotterdam een subsidie van 4.9 miljoen euro is toegekend voor de gebiedsaanpak aardgasvrij in Bospolder-Tussendijken voor de periode 2020- 2028. Met meer dan 3100 woningen betekent dit een subsidie van 1580 euro per huis. Wie gaat de rest betalen? 

We hebben recent de begroting voor 2021 ontvangen die geen rekening houdt met de tweede Coronagolf. De begroting was ten tijde van publicatie al weinig waard. Bij de raadsbehandeling op 10 en 12 november 2020 nog minder. Nadat we vorige maand een noodlening hebben verstrekt aan Diergaarde Blijdorp, praten we binnenkort over een noodlening aan Ahoy. En zo zullen er helaas nog vele Rotterdamse iconen zijn die op korte termijn steun nodig hebben. En niet alleen deze gevestigde namen. De hele Rotterdamse horeca en vele andere Rotterdammers hebben het zwaar. 

Stop daarom nu het nog kan met het aardgasvrije project en besteed dit geld op een betere manier. Zoals de onderzoekscommissie inzake het Warmtebedrijf Rotterdam al concludeerde “Stoppen is geen falen”.  

Ik wens u een spoedige terugkeer en zie uit naar uw ingrijpen. Tot constructief overleg is Leefbaar Rotterdam altijd bereid.