Als komende donderdag voor de 70e keer het CHIO begint heb ik me voorgenomen even een moment terug te denken aan Baron ritmeester Von Blixen-Finecke, een Zweedse ruiter. Hij won in 1948 de Militairy Prijs op zijn paard Jubal en schitterde een jaar later met Master Rufus. Eerst tijdens een indrukwekkende dressuur en later tijdens een zware cross-country over een parcours van 3600 meter, die hij foutloos volbracht en die hem ook nog eens 21 en éénderde punt aan tijdwinst opleverde.
De baron won daarmee de grote prijs van IJsselmonde.
IJsselmonde?
Zo leer je nog eens wat over de historie van het CHIO.
Wie de moeite neemt om geduldig te bladeren in ouwe dagkranten - dat kan digitaal bij Delpher- valt echt van de ene leuke verbazing in de andere. En je gaat je vragen stellen? Waarom had Prins Bernhard tijdens het tweede CHIO op donderdag 1 september 1949 voor de Militairy Prijs pas op ’t laatst afgeschreven, terwijl in alle affiches stond dat hij met Coolstar of Véronique zou starten? Waren de paarden geblesseerd? Waren ze ziek? Allebei? Geen idee. Het Nieuwsblad van het Noorden laat alleen weten dat de Prins niet reed, maar dat hij er wel was. Ook niet alleen. Maar samen met Prinses Armgard. Zijn moeder.
De journalistiek was kort na de oorlog zo diepgravend nog niet. Een jaar eerder, in 1948, bij de première van het CHIO, had de prins ook al pech gehad. Toen had hij tijdens de cross-country tijd verspeeld vanwege een loslopend paard, dat zijn ruiter ergens in vertwijfeling had achtergelaten. En dat, terwijl de prins zich toen, de dagen ervoor, zo intensief had voorbereid met deelnames aan concoursen in Leeuwarden en Groningen.
Toen ik het las spookten twee gedachten door mijn hoofd. Waar haalde de prins al die tijd vandaan? En was hij in september 1949 misschien bang voor de ogenschijnlijke hegemonie van die Zweedse baron, die in 1948 een weiland van het eiland IJsselmonde in de ban van de betovering had gebracht?
Eiland?
Leuk, die mogelijkheden tegenwoordig om digitaal terug te gaan in de tijd. Weliswaar is niet alles van de eerste CHIO’s on line te bekijken, maar wel veel. Dus ook net zo lang gezocht tot ik wist waar dat dan was, dat eiland in IJsselmonde. Ik vond het nota bene terug in de Apeldoornse Courant. Ik las: de wedstrijd werd verreden op een weiland van het eiland IJsselmonde, vlak bij het veer naar Goidschalxoord.
Nooit geweten.
Richard Jongste is oud bestuurslid van het CHIO, bestuurslid VNO-NCW en directeur-eigenaar van Maasmond.
Folders
Bladeren in de historie van 70 jaar CHIO
17 June 2018, 10:38 uur
Columns