Misschien was het leuk voor de bühne dat Stephan van Baarle van Denk donderdag 3 september in de gemeenteraad weer eens een actualiteitendebat had laten agenderen over de Tweebosbuurt. Maar zelfs dat kan betwijfeld worden. Want leuk voor de bühne was het eigenlijk helemaal niet.
Volksvertegenwoordiger Van Baarle trok natuurlijk weer flink van leer (hij doet nooit anders). Een verhaal in het AD over een Tweebosser, die in een oud rapport had ontdekt dat de woningen in zijn met sloop bedreigde buurt niet in slechte staat zouden verkeren, was voor Van Baarle de aanleiding voor het debat. Zijn grief: de gemeenteraad is in 2018 ten onrechte wijsgemaakt dat de woningen in de Tweebosbuurt slecht zouden zijn. En volgens Van Baarle is dan de conclusie gerechtvaardigd dat wethouder Kurvers de gemeenteraad heeft belazerd.
Op voorhand was al duidelijk dat het debat geen enkele verandering teweeg zou brengen. Kurvers, kort samengevat, herkende zich niet in de beschuldiging van Van Baarle. En dat was het dan weer. De patstelling over de sloopplannen duurt onverminderd voort.
De overgebleven Vestia-huurders praten dezer dagen met mediators Karssen en Tuning over hoe verder. Op 9 oktober praten de (advocaten van) huurders over hetzelfde onderwerp bij het Haagse gerechtshof, bij wie Vestia beroep heeft aangetekend tegen het niet-mogen ontbinden van de huurovereenkomsten van mevrouw Pelger en consorten.
Wat er gebeurt met de bewoners van de circa 50 particuliere panden, is ongewis. In de gemeenteraad is de belangstelling voor hen niet bijster groot.
In de tussentijd gaat Vestia door met het weglokken van zittende huurders. Ze krijgen verleidelijke aanbiedingen. Van woningen, waarvan de huur speciaal voor tegensputterende Tweebossers zomaar met honderd euro wordt verlaagd. Zelfs de - schaarse - huurders, die eigenlijk teveel verdienen, krijgen sociale huurwoningen aangeboden. Veel helpt het niet.
Komt er op 9 oktober geen oplossing om de beroepsprocedure van Vestia te voorkomen, dan doet het gerechtshof op z’n vroegst in de zomer van 2021 een uitspraak. Maar kan ook nog langer duren.
De strijdbare Tweebossers kunnen derhalve nog best een jaar in hun steeds onleefbaar wordende buurt blijven zitten, alvorens bekend wordt dat Vestia hun huurovereenkomsten definitief niet mag ontbinden.
De Rotterdamse rechtbank vond in januari 2020 dat er zes redenen zijn waarom Vestia de huurders niet op straat mag zetten. De kans dat het gerechtshof die zes argumenten van tafel veegt, is nihil. Klopt die veronderstelling, dan mag Vestia als verliezende partij haar sloopplan intrekken dan wel aanpassen. En de bewoners kunnen als winnende partij feest gaan vieren. Een feest, waarvoor zij een hoge prijs (het drie jaar lang overleven in een door bewakers beveiligde spookbuurt) betaalden.
Hoe het ook afloopt in de Tweebosbuurt, een zwarte bladzijde in het curriculum vitae van burgemeester Aboutaleb zal het altijd blijven. Hij mag zich wellicht staatsrechtelijk - of zoiets - niet bemoeien met de portefeuille van Kurvers, maar dat geeft de wethouder nog geen vrijbrief om zomaar complete volkswijken te laten slopen, de bewoners te verjagen en er dure woningen voor terug te bouwen.