Folders

Vergeten bombardement 1943 herdacht

31 March 2018, 12:48 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Muziek, kransen, bloemen, één minuut stilte, een gedicht en toespraken vandaag bij de herdenking van het 'Vergeten Bombardement' op Rotterdam West in maart 1943 - nu 75 jaar geleden. Burgemeester Aboutaleb legde op plein 1943 waar - tot de dag dat de Amerikanen overvlogen - huizen stonden. Hij werd tijdens de plechtigheid geassisteerd door drie jeugdige bewoners van de huidige wijk Bospolder in Rotterdam. In maart 1943 werden de straten rond de Grote Visserijstraat het zwaarst getroffen.

Het was een vergissingsbombardement. Gevolg: ruim 400 slachtoffers. Duizenden Rotterdam raakten hun huis kwijt. De tragiek van die dag en de maanden en jaren daarna werd vanmiddag herdacht dankzij een initiatief van de werkgroep 'Herdenking Vergeten Bombardement' van de Parkraad 1943. Het bombardement door de Yankees was bedoeld om Duitse schepen te treffen op de werf van Wilton Fijenoord in Schiedam. De bommen kwamen echter door menselijke fouten enkele kilometers verderop in de woonwijk terecht.

Een van de sprekers vandaag was Martin Landman, de 90-jarige oud voorzitter van de Rotterdamse Kamer van Koophandel. Hij woonde in de oorlogsjaren in de getroffen wijk en sprak namens de nog in leven zijnde getuigen. Twee van die getuigen waren Lottie Hogedoorn (92), die bij het bombardement haar broer verloor en Lyda Piket (92), de dochter van de slager op de Mathenesserweg. Zij trouwde later met de Nederlands elftal keeper Wim Landman, die tijdens de oorlogsjaren in het aangrenzende Spangen woonde. Martin en Wim Landman waren neven.

Tijdens de ceremonie werd tevens een gevelgedicht en een plaquette onthuld.


Burgemeester Aboutaleb legt een krans met hulp van de nieuwe bewoners van de getroffen wijk.


Toespraak door Martin Landman, oud-voorzitter Kamer van Koophandel in Rotterdam.


Lottie Hogedoorn-Vermeulen en Lyda Piket-Landman, twee getuigen.