De Hartstichting en gemeente Rotterdam zijn maandag gestart met het project ‘Heel Rotterdam één 6-minutenzone’. Een 6-minutenzone is een gebied waarin voldoende AED’s (automatische externe defibrillators) en burgerhulpverleners zijn.
Zo kunnen slachtoffers van een hartstilstand binnen zes minuten hulp krijgen. Elke week krijgen driehonderd mensen in Nederland een hartstilstand. In totaal komen door de hele stad zo’n tweehonderd AED’s te hangen. Veel AED’s hangen binnen bij bedrijven of sportclubs en zijn daardoor niet altijd toegankelijk. Met het plaatsen van AED’s in buitenkasten zijn deze 24 uur per dag beschikbaar voor burgerhulpverleners en kunnen Rotterdammers bij een hartstilstand op tijd geholpen worden.
Burgerhulpverleners
Bij een hartstilstand is direct reanimeren en een AED inzetten van levensbelang. In Nederland is er daarom een reanimatie-oproepsysteem, waarin vrijwilligers die kunnen reanimeren staan aangemeld. Bij een hartstilstand in hun buurt worden zij opgeroepen en reanimeren zij het slachtoffer in de cruciale eerste minuten tot de hulpdiensten arriveren. Die vrijwilligers heten burgerhulpverleners. Zij krijgen via de 112-centrale een sms met het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan, óf om eerst een AED te halen. Om de zone te realiseren, zijn er naast extra AED’s ook nog veel burgerhulpverleners in Rotterdam nodig. Eind 2018 moet de 6-minutenzone in Rotterdam klaar zijn.
Wethouder overhandigt eerste AED kast
De eerste AED met buitenkast is maandagmiddag geplaatst in het seniorencomplex de Sevenkamp in Prins Alexander. Wethouder Sven de Langen overhandigde deze AED aan bewoners van dit complex. Doordat de AED van De Sevencamp buiten hangt én wordt geregistreerd bij het oproepsysteem, is deze 24 uur per dag beschikbaar voor burgerhulpverleners in de hele buurt. Zo kunnen er meer levens gered worden bij een hartstilstand.
Folders
Rotterdam wordt 6-minutenzone
20 March 2018, 07:50 uur
Algemeen