Folders

Robèr Willemsen boos over nul horecaperspectief

21 April 2020, 22:43 uur
Algemeen
mainImage
Robèr Willemsen (links) en de crew van De Gouden Snor (rechts)

door Jan D. Swart

‘’Werkelijk nul perspectief en zelfs geen empathie van de premier voor een branche die volkomen in de brand staat.’’

Robèr Willemsen, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland, in Rotterdam bekend door zijn Heineken-verleden en het illustere monumentale café Melief Bender aan de Oude Binnenweg, spoot dinsdagavond vuur in het RTL4-programma van Jinek.

‘’Ik hoorde een ingestudeerd verhaal van Rutte en ik vond het voor mijn bedrijfstak, mag ik het eerlijk zeggen, vooral stuitend.’’

Er werken in Nederland 400.000 mensen in de horeca en één ding weet Willemsen zeker: de anderhalve meter samenleving gaat in deze bedrijfstak niet werken. Daar had hij als beleidsbepaler van al die Nederlandse etablissementen dinsdag van de regering een begin van een oplossing over willen horen. ‘’Snapt men wel hoe ernstig onze branche eraan toe is?’’, vroeg hij zich op een goed moment verbijsterd af.

Als de horeca tot eind mei dicht blijft - en er is trouwens geen enkele aanwijzing dat het eerder kan – verwacht Willemsen dat één op de drie onderneming ‘’inmiddels onderuit is.’’ Een duister scenario.

‘’Ik vind alles erg. Maar misschien is nog wel het allerergste dat de regering de ondernemers geen enkel zicht heeft gegeven waar men op uit is en waar men naar toewerkt. De horeca wil een perspectief. De mensen willen weten waar ze aan toe zijn. En ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is, want dat kan iedereen voor zichzelf uitrekenen welk persoonlijk offer nog gebracht moet worden voordat de vlag weer uit kan.’’

Toen Jinek een foto liet zien van inmiddels alweer geopende terrassen in Zweden veerde Willemsen even op. ‘’Ja, dat willen wij ook.’’ Om zich vervolgens in alle ernst af te vragen hoe dat in vredesnaam moet in de voorgestelde anderhalve meter samenleving. Wel zijn er protocollen ingediend. Willemsen: ‘’Voor 15% van de branche gaan die werken. Maar voor 85% niet.’’

Op dit moment dragen de horeca-eigenaren, zonder inkomsten, 30% van alle doorlopende kosten nog zelf. Ook intern valt het kennelijk niet mee om daar oplossingen voor te vinden. ‘’Het samen doen is nog niet volledig tot de branche doorgedrongen’’, was ook het verwijt van Willemsen aan zijn achterban.