Folders

Leefbaar en SP-kiezers willen die groentenboer

15 March 2018, 00:18 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Leefbaar en SP-kiezers willen die groentenboer

Volgens een onderzoek van het bureau van Maurice de Hond blijkt de overgrote meerderheid (72%) van de Rotterdammers vóór invoering van de Vestigingswet om te voorkomen dat winkelstraten verder groeien in een on-Nederlands karakter. Maurice de Hond deed het onderzoek in opdracht van Leefbaar Rotterdam zelf. Algemeen thema: moet de groenteboer terug? Het antwoord na onderzoek is: ja. Opmerkelijk: dat vinden niet alleen de sympathisanten van Leefbaar Rotterdam, maar ook die van de SP. Nog opvallender: de leiding van de SP is het met dat 'ge-nederlands' helemaal niet eens.

De Vestigingswet is een voorstel van Leefbaar Rotterdam en heeft als doel balans creëren in on-Nederlands ogende winkelstraten van Rotterdam. “Na de zoveelste halal slagerij, belwinkel, shisha lounge en shoarmazaak, is het eindelijk weer eens tijd voor een Nederlandse groenteboer. Rotterdammers in de oude stadswijken voelen zich vervreemd en wanen zich soms meer in Istanboel dan in Rotterdam”, aldus lijsttrekker Joost Eerdmans.

Eerdmans is dan ook blij met de brede steun voor het voorstel. “Dit geeft aan dat veel Rotterdammers het met ons eens zijn dat er iets moet gebeuren aan de eenzijdige, ontsierende en vervreemdende samenstelling van winkelstraten.”

Opvallend aan de uitkomst van het onderzoek is dat de helft van de SP-kiezers van lijsttrekker Leo de Kleijn het voorstel steunt, terwijl de SP geen vrienden van Leefbaar is in de Rotterdamse gemeenteraad. SP was mede animator van het inmiddels overleden Links Blok, dat door Leefbaar consequent het Links Islamitisch Blok werd genoemd. In de geloofsproblematiek zat tenslotte ook de barst.

Onderzoeker Maurice de Hond heeft ook de taaleis in de bijstand aan bod laten komen: 82% van de panelleden geeft aan het eens te zijn dat je in Rotterdam je uitkering kwijtraakt als je verzuimt Nederlands te leren.

Opnieuw opvallend is dat ook onder linkse kiezers een meerderheid dit standpunt deelt, bij de SP 69 procent, bij GroenLinks 62 procent en bij de PvdA 66 procent.

Tot slot zou de helft van de Rotterdammers (51 procent) in 2020 via een referendum een nieuwe burgemeester willen kiezen.