De aarde ziet er op zaterdag 24 maart tussen 20.30 en 21.30 uur een stuk donkerder dan normaal. Het is dan ‘Earth Hour’, een actie van het Wereld Natuur Fonds (WNF) om stil te staan bij de klimaatverandering.
Over de hele wereld is het de bedoeling dat mensen, steden, bedrijven en organisaties het licht uitdoen. De Erasmusbrug doet ook mee. Niet schrikken dus, als om 20.30 de lichten uitgaan. Rijden over de brug zal een uurtje in het donker moeten. Met dit donkere uurtje wil het WNF mensen ervan bewust maken dat we zuinig(er) moeten zijn op onze planeet. Ook is het een aansporing om in actie te komen voor de natuur op onze planeet. Denk aan energiebesparing en de directe vermindering van CO2-uitstoot.
Live uitzending
Vanuit het Inntel Hotel, aan de voet van de Erasmusbrug, maakt de NOS een live uitzending over Earth Hour. Astronaut André Kuipers schakelt om klokslag 20.30 het licht uit van de brug. Andere gasten in de uitzending zijn burgemeester Aboutaleb, Kirsten Schuijt van het WNF en hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. Ook laat NOS zien welke gebouwen in Rotterdam en in de rest van de wereld hun lichten uit zetten. Vorig jaar waren dit beroemde trekpleisters als het Sydney Opera House, de Eiffeltoren in Parijs, het Christusbeeld in Rio de Janeiro en The Strip in Las Vegas.
De Erasmusbrug is al 1 jaar veel energiezuiniger. De verlichting van de pyloon en de tuien, die de Erasmusbrug van veraf zichtbaar maakt, zijn vorig jaar vervangen door led-lampen. Ook de lampen boven de rijbanen en de sierverlichting aan de onderkant zijn led-proof. Dit bespaart ongeveer 73% energie ten opzichte van de oorspronkelijke verlichting. Dit komt neer op zo’n 94.000 kilowattuur (kWh) per jaar. Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 3000 kWh. Dus de brug bespaart in 1 jaar het energieverbruik van 30 huishoudens. Aardig wat toch?
Folders
Erasmusbrug op zwart voor Earth Hour
23 March 2018, 07:40 uur
Algemeen